KILO ŠNICLI OD PITONA, MOLIM! Da li je „zmijetina“ budućnost?

Uprkos tome što zmijsko meso neće preko noći stići u mesare, rezultati studije pokazali su da bi pitoni mogli jednog dana da postanu stabilni i ekonomični izvor hrane

Takođe, uzgajanje zmija ima još jednu prednost.

„Njihova mogućnost da tokom perioda posta regulišu metaboličke procese kako bi održali stanje organizma služilo bi kao veoma važan faktor u predjelima gdje nije uvijek zagarantovano stabilno snabdijevanje ili meteorološki uslovi“, kaže herpetolog Danijel Natuš sa australijskog Univerziteta Makvari.

Njegov tim proučavao je dve vrste pitona malayopython reticulatus i python bivittatus, dok su godinu dana uzgajane na farmama u Tajlandu i Vijetnamu, da bi nakon toga bile iskorišćene za jelo.

Odnos pojedene hrane i dobijenog mesa kod pitona je 1,2 – dok je kod lososa 1,5, kod živine 2,8, svinja šest i goveda deset.

Zmije mogu da poste mjesecima bez velikog gubitka tjelesne mase, što ih čini idealnim za uzgoj u predjelima gdje hrana i voda nisu zagarantovani.

„Naša studija je potvrdila da je biološki i ekonomski moguće uzgajati pitone za komercijalnu upotrebu mesa“, navode istraživači.

Uprkos tome što zmijsko meso neće preko noći stići u mesare, rezultati studije pokazali su da bi pitoni mogli jednog dana da postanu stabilni i ekonomični izvor hrane.

Aloonline.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *