Nekada je u ovo vreme bilo -16, da li će se ponoviti isti scenario: RHMZ objavio DUGOROČNU PROGNOZU ZA MART, evo kada stiže zahlađenje

Iako smo još uvek u zimskom godišnjem dobu, februar i početak marta demantuju dosadašnja merenja temperature vazduha. Februar je, inače, oborio sve rekorde kao najtopliji kod nas u istoriji merenja! I mart je nastavio u istom tempu i narednih dana se očekuje da bude toplo, ali ne zadugo! Već sledeće sedmice dolazi do promene vremena!Danas je objavljena i dugoročna prognoza za mart, koju nam komentariše naš čuveni meteorolog Slobodan Sovilj.

Za vikend toplo, naredne sedmice naoblačenje

Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ), kaže da će se do 5. marta zadržati natprosečno toplo vreme, sa maksimalnim temperaturama od 15 do 20 stepeni Celzijusa u većini mesta, što je vrednost zabeležena i poslednjih sedam dana.

Iza nas je ekstremno topao februar i naš čuveni meteorolog je bio zatečen dobijenim podacima.

– Narednih dana biće i malo kiše. U subotu i nedelju padavine će biti malo češće u jugozapadnoj, južnoj i istočnoj Srbiji. U ostalim krajevima padavine će biti sasvim retka pojava. Početkom naredne sedmice sa Jadrana nam pristiže novo naoblačenje koje će na visokim planinama usloviti i sneg. Dakle, u nižim predelima će padati kiša, a na visokim planinama, iznad 1.500-1.600 metara, biće i malo snega. Inače su trenutne visine snežnog pokrivača vrlo male, na Kopaoniku ima samo oko 10 centimetara snežnog pokrivača i on se zbog visokih temperatura i dalje topi – kaže za „Blic“ Slobodan Sovilj.

Od srede manje zahlađenje.

Od 6. marta se očekuje manje zahlađenje. Sovilj kaže da zahlađenje neće biti intenzivno, ali će usloviti pad jutarnjih i maksimalnih dnevnih temperatura za 3 do 5 stepeni u većini mesta.

Dnevni maksimumi će u većem delu Srbije biti od 12 do 17 stepeni. Jutra će biti hladnija, pogotovo u noćima bez oblačnosti, kada su noći vedre.

Smena sunca i oblaka

– Nastaviće se period česte smene sunčanih i oblačnih intervala, uz malo kiše. Nema naznaka o obilnim padavinama u narednih 10 dana, ali će biti promenjivo vreme uz malo kiše u većini mesta. Samo na visokim planinama će biti uslova za sneg – kaže Slobodan Sovilj.

Temperatura u martu iznad proseka

Očekuje da tokom većeg dela marta, što je prikazano i na grafikonu mesečne prognoze RHMZ, temperatura bude i dalje iznad proseka.

Dugoročna prognoza za mart
FOTO: RHMZ / SCREENSHOT
Dugoročna prognoza za mart

Srednja maksimalna temperatura će biti između 12 i 15 stepeni u većini nižih predela, a srednja dnevna između 7 i 10 stepeni. Padavine će biti povremene.

– Ukupna količina padavina u većini nižih predela će biti oko ili ispod proseka. Za Beograd je to 31 mm, Novi Sad 27 mm, Niš 31, Kragujevac 31 mm. To su vrednosti malo ispod proseka. U svakom slučaju, padavine će biti relativno česte, ali slabog intenziteta, i zato očekujemo da ukupna količina na mesečnom nivou bude manja od prosečne – kaže Sovilj.

Do kraja marta bez jačih zahlađenja

Temperature će i dalje biti iznad proseka
Temperature će i dalje biti iznad proseka

– Za sada nema naznaka za ozbiljno zahlađenje, koja se gledajući podatke unazad dešavaju i u martu i u aprilu. Recimo, prošle godine je 3. i 4. aprila pao sneg širom Srbije, u Beogradu je tada izmereno 19 centimetara snega na Vračaru i čak 30 centimetara snega na Košutnjaku. Takvi intenzivni prodori hladnoće kada se jave u rano proleće obično kratko traju, jedan ili dva dana, ali mogu doneti i snežne padavine i nagli pad dnevnih i jutarnjih temperatura. Takvo zahlađenje se prema prognostičkom materijalu za sada se ne vidiali ukoliko bude potrebe izdavaćemo najave i upozorenja i na takve događaje ukoliko ih kasnije bude bilo – kaže naš meteorolog.

Najtopliji i najhladniji mart

Maksimalna temperatura vazduha u martu osmotrena je 30. marta 1952. godine, i tada je bilo 30 stepeni. Minimalna temperatura vazduha zabeležena je 4. marta 1890. godine kada je bilo -16,3 stepena. Maksimalna visina snega u martu u Beogradu bila je 17. marta 1962. godine, kada je izmereno 44 centimetara.– Za mart vezujemo i srednji datum poslednjeg snežnog pokrivača u jednoj zimskoj sezoni. To je 5. mart, kao i srednji datum poslednje pojave snega bez zadržavanja, to je 21. mart. U Beogradu prosečno tokom marta padne 48,7 litara kiše po kvadratnom metru. Pod prosekom podrazumevamo podatke koji su osrednjeni za 30 godina, a poslednji referentni period za osrednjavanje podataka ili za statističku analizu je od 1991. do 2020. godine – kaže Sovilj za „Blic“

Blic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *