BiH dobija nove izmjene zakona o saobraćaju: Za produženje registracije vozila neće se ići u CIPS

BiH dobija nove izmjene zakona o saobraćaju koje predviđaju da se za produženje registracije više neće morati ići na lokacije koje su poznate kao CIPS.

Taj posao će se moći završavati u stanicama tehničkih pregleda, saznaje InfoBijeljina.

U Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, koji je sada na snazi, piše da “Registraciju motornih i priključnih vozila, te izdavanje registarskih tablica obavljaju organi nadležni za unutrašnje poslove”.

U Prednacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, čije je usvajanje u planu, navodi se da “Prvu registraciju motornih i priključnih vozila te izdavanje registarskih tablica i potvrde o registraciji i vlasništvu vrše organi nadležni za unutrašnje poslove”.

– Produženje važenja registracije motornih i priključnih vozila, produženje važenja potvrde o registraciji i vlasništvu vozila i izdavanje obavljaju stanice za tehnički pregled vozila. Za potvrđivanje potvrde o registraciji i vlasništvu vozila, stanica za tehnički pregled mora imati, i samo u tu svrhu upotrebljavati, pečat prema propisima o žigovima – stoji u Prednacrtu koji nadležni planiraju usvojiti.

Plan je da administrativne poslove u vezi s tehničkim pregledima i poslove registracije vozila u stanicama za tehničke preglede vozila obavljaju lica sa najmanje IV stepenom stručne spreme, koja su za to osposobljena i posjeduju licencu organa nadležnog za unutrašnje poslove.

– Stanice za tehnički pregled su administrativno povezane sa bazama podataka organa nadležnog za unutrašnje poslove i imaju uvid u neplaćene kazne za prometne prekršaje koji se svakodnevno ažuriraju – navedeno je u Prednacrtu.

Vozila koja su registrovana u Bosni i Hercegovini imaće pravo na tehnički pregled i produženje registracije do 30 dana prije isteka važenja postojeće registracije.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Planirano je da organizovanje poslova produženja registracije vozila u stanicama za tehničke preglede vozila i kao javne ovlasti, obavljaju stanice tehničkih pregleda koje, na osnovu javnog poziva, ovlasti organ nadležan za unutrašnje poslove.

Vlasnik vozila ili lice koje vlasnik vozila ovlasti moći će podnijeti zahtjev za produženje registracije vozila na stanici tehničkog pregleda u Bosni i Hercegovini koja ima ovlaštenje za obavljanje poslova produženja registracije.

Stanica za tehnički pregled vozila za obavljanje poslova produženja registracije moraće ispunjavati određene uslove (moraće imati rostorne i materijalno-tehničke uslove koji osiguravaju obavljanje poslova na teritoriji BiH, imati najmanje jednog administrativnog radnika, organizaciju rada i sistem koji garantuje trajno i kvalitetno obavljanje poslova, odgovarajuću informatičku i tehničku podršku za obavljanje povjerenih poslova).

Stanicama tehničkih pregleda neće se izdavati, odnosno ukidaće se licenca za obavljanje ovih poslova ukoliko su postupile suprotno svojim ovlaštenjima i zakonu.

Srpska info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *