Cijene ribe u Banjaluci više nego lani: Priprema posne slavske trpeze će masno koštati

Božićni post počinje u utorak pa oni koji planiraju da se tokom tih 40 dana uzdrže od mrsne hrane moraće da izdvoje više novca, jer su cijene ribe u Banjaluci više nego lani.

Posnu slavsku trpezu je nemoguće zamisliti bez ribe, a prve procjene domaćina govore da će ih priprema hrane masno koštati.

“Pasulj, riba, krompir sve je skuplje nego prošle godine. Obišao sam par ribarnica i najviše sam iznenađen cijenom skuše, koja je u odnosu na lani dvostruko skuplja. Sada za kilogram treba da izdvojiti 14 maraka, a prošle godine mogla se nabaviti za sedam KM”, kazao je radnik Rade Marić i dodao da će na njegovoj slavskoj trpezi dominirati šaran i oslić.

On je rekao da je za ukusan obrok najvažnije da je riba svježa, zbog čega uvijek kupuje u provjerenim ribarnicama. Trgovci u ribarnicama su saglasni da je za šaranom i oslićem tradicionalno najveća potražnja, ali napominju da se veoma osjeti kriza pa građani kupuju sve manje količine.

U ribarnici “Delfin” kažu da su cijene više u odnosu na prethodni post, ali da ih u posljednjih mjeseca dana nisu dizali.

“Za kilogram šarana je potrebno izdvojiti 13 KM, kao i za kilogram očišćene pastrmke. Dok je kilogram amura devet maraka”, rekli su u ovoj ribarnici.

Dodali su da su cijene u odnosu na prošlu godinu više za marku do dvije.

“Kupci uzimaju manje količine nego prije i traže jeftiniju ribu. Kriza se osjeti. Kao što smo rekli, kilogram šarana je 13 KM, ali dok se očisti i isiječe, pola toga otpada pa tako u suštini kilogram čistog mesa, kotleta dođe 27 maraka”, kazali su u “Delfinu”.

Ispričali su da mušterije više ne kupuju po 30 i 40 kilograma, nego mnogo manje, jer se broj i gostiju na slavama znatno smanjio.

Slična situacija je i u ribarnici “Peco fiš”.

“Kilogram bijelog, ali i plavog oslića košta 7,50 KM, dok je za kilogram šarana potrebno izdvojiti 13,50 KM, a za amur deset marka”, kazali su u ovoj ribarnici.

Dodali su da kilogram tolstolobika košta osam maraka.

Kilogram očišćene pastrmke je 13 maraka, a neočišćene 11. Trenutno je najveća potražnja za pastrmkom i šaranom – kazali su u ovoj ribarnici.

Oni sa dubljim džepom za kilogram lososa izdvajaju 54 KM. Tuna je nešto jeftinija i košta 38 maraka, dok je zubatac za marku jeftiniji, prenosi “Glas Srpske“.

U Udruženju za zaštitu potrošača “Reakcija” iz Banjaluka kažu da nije nikakvo čudo što ljudi kupuju manje količine nego prije, jer cijene svega konstantno rastu.

“Građani su prinuđeni da kupuju onoliko koliko im budžet dozvoljava”, rekao je Dušan Srdić iz “Reakcije”.

Apel

Dušan Srdić je uputio apel građanima da prilikom kupovine ribe obrate pažnju na to koju uzimaju.

“Treba obratiti pažnju šta se kupuje, jer je pojedina riba u proteklom periodu bila pod dejstvom opasnih materija”, kazao je Srdić i dodao da bi nadležni trebalo da pojačaju preventivne aktivnosti s ciljem pregledanja takvih proizvoda. BL PORTAL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *