Čvarci postali deluks proizvod: Toliko skupi da se prodaju na komad (FOTO)

Čvarci u Srbiji su do te mjere poskupjeli da ih prodavci sada nude na komad.

Kilogram ove, mnogima omiljene, poslastice u istoj radnji košta čak 2.874 dinara (približno 48 KM), što je svrstava u rang luksuznijih mesnih proizvoda. Na primjer za oko 200 dinara (3,50 KM) više možete da kupite kilogram pančete, pečenice i sl.

Inače, mnogi u ovu ponudu “čvarci na komad” ne vjeruju, te na društvenim mrežama komentarišu da je ovo samo “fotomontaža” i “dobar fotošop”.

Jedan od odgovora je i trend. Prema većini nutricionista, mast je ponovo postala zdrava a čvarci glavna namirnica hrono ishrane. Ipak, analitičari kažu da je problem mnogo dublji a tiče se toga se nestašice svinja.

– Čvaraka nema jer nema svinja. Srbija je nekada bila izvoznik svinjskog mesa a danas je uvoznik. Pa kako onda da imamo čvaraka? Zato i moraju biti skupi. Samo u 2023. do jula smo uveli 180.000 tona zamrznutog svinjskog mesa. Imali smo tri kuge od prvog svetskog rata, i ova poslednja afrička kuga je eutanazirala 54 000 svinja – rekao je analitičar Branislav Gulan.

Radosav Ančić iz Mačkata uzgaja svinje i pravi domaće proizvode među kojima su pršuta, slanina, čvarci. On ipak smatra da cijena nije visoka jer je sve drugo poskupjelo pa se to samo odražava na krajnji proizvod.

– Pa najobičnija salama je skupa, a čvarci su ipak nešto što je specijalitet Srbije. Sigurno su zdraviji od drugih industrijskih prerađevina od mesa. A treba posla oko svega i kako da vam kažem, morate da budete majstor da biste napravili dobre čvarke. Svaka umetnost ima svoju cenu – kaže Radosav.

Više od 100 evra pripremite ako ovih dana želite da kupite samo po jednim kilogramom svinjskog mesa i suhomesnatih proizvoda, jer će vas toliko koštati kupovina buta i karea bez kostiju, pečenice, pršute, slanine, čvaraka i masti. Zbog toga, matematika pokazuje da je i ove godine, uoči sezone svinjokolja u Srbiji, posečenje daleko isplativije za kućni budžet, prenosi Kurir.

Tagovi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *