DANIJEL PRCE UKRAO KIP BRUCE LEE U MOSTARU: “JOŠ JEDNA OSOBA KOJA JE OD RANIJE POZNATA POLICIJI”

Nakon provedene kriminalističke istrage u Policijskoj upravi Mostar večeras je u nadležnost Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona predat Mostarac, D.P. (46) koji je sinoć oko 20 sati uhapšen zbog osnovane sumnje da je otuđio kip Brus Lija (Bruce Lee) iz Velikog parka u Mostaru.

Kako saznajemo, radi se o Danijelu Prci, koji je odranije poznat policijskim agencijama zbog dilanja droge i razbojništava.

Prce je prije četiri godine hapšen u akciji Federalne uprave policije (FUP) kada je kod njega pronađeno oko 120 grama heroina, od čega je dio bio primremljen za prodaju. Bio je i na Interpolovoj potjernici zlob zlopotreba opojnih droga, a potraživalo ga je i hrvatsko pravosuđe.

Također, zbog razbojništva u Mostaru 2011.godine je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i četiri mjeseca, a zbog droge je hapšen u još nekoliko navrata piše Avaz.Je li Prce sam u noći s 2. na 3. mart podesnim alatom prepilao postolje na kojem se nalazio kip filmske zvijezde i jednog od najvećih majstora borilačkih vještina, pokazat će istraga.

ISPILAN NAPOLA, BEZ NOGU I GLAVE: OVAKO IZGLEDAJU OSTACI KIPA BRUCE LEEJA

 

Kip Bruce Leeja, koji je nestao iz parka Zrinjevac u Mostaru, pronađen je teško oštećen.

 

Fotografije objavljene na Instagram stranici Mostar Forever prikazuju oštećenja, uključujući prepravljene noge i odsječenu glavu.

Kip Bruce Leeja nestao je proteklog vikenda, a policija je izvijestila o provođenju operativnih radnji u vezi s nestankom.

 
Podsjetimo, statua Brus Lija, jednog od najvećih majstora borilačkih vještina i poznatog glumca iz prošlog vijeka, ukradena je u noći s 2. na 3. mart.

Iz MUP-a je rečeno da je na licu mjesta utvrđeno da je “podesnim alatom sa postolja prepilan i otuđen navedeni kip”, nakon čega je izvršen uviđaj.

Nakon toga pokrenuta je istraga u okviru koje su rađena kriminalističko-tehnička istraživanja koja uključuju pregled snimaka sa okolnih kamera video-nadzora, razgovori sa svjedocima, kao i sve druge mjere predviđene zakonom.

 

Nestanak kipa izazvao je emotivne reakcije građana, a Bruce Lee se čak pojavio na platformi za prodaju OLX. Građani su čak i zapalili svijeće u znak podrške nestalom spomeniku.

Kip je umjetničko djelo Ivana Fijolića, a postavljen je u Velikom parku 2005.godine, kao ideja „Urbanog pokreta Mostar“. Nedugo nakon postavljanja kip je bio oskrnavljen i sklonjen iz parka u skladište Javnog preduzeća „Parkovi“ Mostar. U park je ponovo postavljen 2013.godine.

LOPOVI PILOM ODVOJILI KIP OD POSTOLJA: ZARADIT ĆE OKO 1.500 KM KAD GA PRODAJU NA OTPAD

MUP HNK traga za kipo Bruce Leeja koji je ukraden u Mostaru.

Iz policije su naveli da su lopovi pilom odvojili kip od postolja.

“Patrola policije je na licu mjesta utvrdila da je od strane nepoznatog počinioca, ili više njih, podesnim alatom s postolja prepilan i otuđen navedeni kip”, naveli iz MUP-a HNK.

No, koliko bi lopovi mogli zaraditi na ovom kipu ukoliko ga prodaju na otpadu?

Mostarski portal Bljesak je izračunao.

Kip Bruce Leea izrađen je od bronce koja na tržištu sekundarnih sirovina košta između 8 i 10 konvertibilnih maraka, a ako pretpostavimo da teži oko 150 kilograma, na kipu se može zaraditi maksimalno 1500 KM.

Policija u Mostaru pokrenula je istragu zbog nestanka statue Brus Lija (Bruce Lee), jednog od najvećih majstora borilačkih vještina i poznatog glumca iz prošlog stoljeća, iz parka Zrinjevac u ovom gradu.

Ovo je potvrđeno 4. marta za Radio Slobodna Evropa iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK), čije je sjedište u Mostaru, na jugu BiH.

Iz MUP-a je prethodno saopšteno kako je policije utvrdila da je “podesnim alatom sa postolja prepilan i otuđen navedeni kip”, nakon čega je izvršen uviđaj.

 

Portparol MUP-a Ljudevit Marić potvrdio je za RSE da je statua nestala u noći između subote i nedjelje, sa 2. na 3. mart.

Dodao je da je policijska patrola izvršila uviđaj nakon pisanja na internet portalima da je kip nestao, 3. marta.

 

“Nije bilo zvanične prijave nestanka. Patrola je otišla u park Zrinjevac i vidjela da statua nije na svom mjestu”, kazao je Marić.

On je naveo da je policija pokrenula istragu, u okviru koje se vrše kriminalističko-tehnička istraživanja koja uključuju pregled snimaka sa okolnih kamera video-nadzora, razgovore sa svjedocima, kao i sve druge mjere predviđene zakonom.

Spomenik Brus Liju, umjetničko djelo hrvatskog akademskog kipara Ivana Fijolića, postavljen je u parku Zrinjevac u novembru 2005. godine.

Već prve noći nakon što je postavljena statua, nestale su nunčake, Lijevo popularno oružje.

Spomenik je više puta bio na meti vandala, te je bio uklanjan zbog restauracije. Vraćen je u park Zrinjevac 2013. godine.

Postavljanje spomenika Brus Liju rezultat je ideje osoba okupljenih oko “Urbanog pokreta Mostar”.

Ideja je bila da postavljanjem spomenika pošalju poruku takozvane univerzalne pravde, za koju se ovaj filmski lik, kako se tumačilo, borio.

Crna hronika.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *