Deca u Srbiji su luda za novim čipsom koji im uništava stomak

BEOGRAD – Poslednjih dana na društvenim mrežama se može videti novi izazov koji je zaludeo mlade, a može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.Naime, djeca su snimljena kako pokušavaju “najljuti” čips na svijetu.

“A momci, otvaramo opet plavi Takis, da vidimo kakav je ukus, vau, jaka je plava boja, vidite kako Mila miriše… Mila, ovo ne smijete probati jer je jako vruće. Super je , jako vruće. Ostala mi je plava farba na prstima… Mnogo je ljuto, ljudi”, rekle su Tina i Valentina u svom videu pokazujući ove čipsove.Riječ je o grickalicama cilindričnog i spiralnog oblika, koji dolaze u različitim okusima, a neki od najpopularnijih su: Fuego (izuzetno ljuto), Nitro (još ljutije), Salsa Brava (s okusom salse), Zombie (s okusom sira i čilija) i Divlje (gorak ukus).Osnovni sastojci Takis grickalica su kukuruzno brašno, biljno ulje i začini koji im daju karakterističan ukus i pikantnost. Fuego i Nitro se smatraju najekstremnijim začinjenim i često se pojavljuju u izazovima na društvenim mrežama, kao što su “Takis Challenge” ili “Takis Roulette”.Na internetu su se pojavile tvrdnje da Takis može izazvati čireve i rak. Ove tvrdnje su demantovane, ali su ljekari upozorili da prekomjerna konzumacija može uzrokovati gastritis i druge stomačne probleme.

– Hajde da probamo plave takije, a stomak u stilu: ‘brate, nemoj, molim te’. Mislim da nije ljutiji od prethodnog, čips je definitivno plav, prsti mi izgledaju kao da sam se družila sa štrumpfovima – jedan je od komentara u videu iznad.Jedan od najpopularnijih trendova koje su kreirali tinejdžeri na TikToku bio je izazivanje prijatelja i porodice da jedu Takis kako bi vidjeli da li mogu podnijeti njegovu ljutinu.

Takođe, osim što je ljut, ovi čipsovi nemaju malu cijenu, a djeca potroše čak osam eura da ispune ovaj “izazov”.Nutricionista Sanja Surčinski rekla je za B92.net koliko je to zapravo štetno za dečiji organizam.

Što se tiče grickalice Takis, po svemu sudeći, sastav se ne razlikuje previše od sastava ostalih grickalica u obliku flipsa, koji su kod nas već na tržištu. S tim što je Takis drugačiji po tome što sadrži jedinstvene arome, prehrambene boje i najčešće čili u prahu koji proizvodu daje onu specifičnu pikantnost. Gledajući sastav proizvoda, s obzirom da je u sastavu kukuruzni škrob, koji sam po sebi i nije tako loš, ali se često kombinuje sa dosta masti, soli i drugih aditiva u proizvodima, posebno u industriji – kaže ona.

Ona naglašava šta je zapravo najštetnije kod ovih čipsa.

– Takis ima visok glikemijski indeks (brzo podiže nivo šećera u krvi). Ovo može biti problematično za ljude koji imaju dijabetes ili imaju poteškoća s regulacijom razine šećera u krvi (rezistencija na inzulin). Pretjerana konzumacija hrane bogate kukuruznim škrobom može dovesti do debljanja zbog njegove visoke kalorijske vrijednosti, posebno ako se konzumira u oblicima kao što je ova grickalica. I toj omladini i sebi moram da kažem – oprezno sa grickanjem – rekao je Surčinski za B92.net.

Kako je dodala, određene vrste Takisa u svom sastavu sadrže i prehrambene boje, uključujući i crvenu boju (reda 40 svjetlo – u našem slučaju E 129), koja je prema nekim izvorima potencijalni uzrok hiperaktivnosti kod djece i uzrokuje povećan rizik za astmatičari, a moguće su i kožne alergijske reakcije.

– Treba imati u vidu da će ovaj proizvod, ukoliko dođe u našu zemlju, svakako proći stroge inspekcijske kontrole i deklarisanje prema važećim propisima naše zemlje – zaključuje nutricionista Sanja Surčinski.

Glas Srpske

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *