DIJETE SE OTROVALO ČOKOLINOM Rok trajanja istekao prije 3 mjeseca, dječak hitno prebačen u bolnicu

Dijete iz Splita otrovalo se čokoladom, kada je jelo obrok pripremljen od starog Podravkinog proizvoda kojem je istekao rok trajanja prije tri mjeseca

Sporna kutija Čokolina u pakovanju od 200 grama kupljena je prije desetak dana u radnji na istoku Splita. Na način na koji mnogi od nas, vjerujući prodavcu, često rade pri kupovini u žurbi, posežući za nekim od proizvoda u prvom redu na policama, bez provere roka trajanja proizvoda.

Dijete ga je prvi put konzumiralo nekoliko dana nakon kupovine, nakon čega mu je pozlilo – uslijedilo je nezaustavljivo povraćanje, zbog čega je završilo u Hitnoj pomoći.

Brz sanitarni odgovor

Epilog priče je dijagnoza “trovanja hranom”, a zahvaljujući istrazi upornog člana porodice otkriveno je da se sporna kutija Čokolina nudi na policama prodavnica sa drugim paketima istog proizvoda novijeg datuma. Na njemu je odštampano do 15. marta 2024. godine (važilo je od 16. marta 2023. godine), a kupljeno je početkom juna.

Sanitarna inspekcija je po prijavi brzo reagovala. Njeni zaposleni su izašli na teren, napravili zapisnik i, kao dokaz, sa sobom iz prodavnice ponijeli nekoliko kutija stare Čokoline, kojoj je rok važenja istekao prije skoro tri mjeseca.

Oglasila se prodavnica u kojoj je kupljen pokvareni proizvod

– Izuzetno nam je žao zbog situacije koja se dogodila. U sistem se unose rokovi trajanja proizvoda koje stavljamo na police, a odgovorno lice u prodavnicama, u skladu sa procedurom, provjerava rokove. Bez izuzetka iz prodaje uklanjamo sve proizvode kojima je istekao rok trajanja – odgovorili su iz službe za korporativne komunikacije.

– Nažalost, zbog ljudske greške, u izuzetnim situacijama može se desiti da se proizvodi ne povuku sa polica na vrijeme. U slučaju da kupac naiđe na proizvod sa isteklim rokom trajanja, uvijek može da ga vrati i, uz izvinjenje, daćemo mu ispravan po upola nižoj cijeni – naveli su oni, prenosi Jutarnji.

Aloonline.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *