DOBOJSKI KRUŽNI TOK IDE NA “POPRAVNI”. A JAVNOST SE PITA: JESU LI GA PROJEKTOVALI I GRADILI STRUČNJACI SA KUPLJENIM DIPLOMAMA?

“Mada kod nas u vlastima na višim nivoima gotovo da nema nikakve odgovornosti, mislimo da ima mjesta da se ispitaju da li su arhitekte i građevinski i inžinjeri saobraćaja, koji su učestvovali u ovom projektu, studirali na akreditovanim visokoškolskim ustanovama. Jer, u javnosti su se već pojavile sumnje da se u ovom slučaju radi o kupljenim diplomama i oni koji su učestvovali u projektovanju i gradnji kružnog toka u Doboju su pod tom sumnjom.” – navode iz neformalne grupe građana.

Kružni tok na ulazu u grad Doboj sa sjeverne strane moraće na “popravni”, jer nije dobro projektovan niti izgrađen i sve više stvara poteškoće vozačima motornih vozila, zbog čega dolazi do zagušenja u saobraćaju u ranim jutarnjim i podnevnim časovima, kada je najveća frekfencija.

Poseban problem za one koji ulaze ili prolaze kroz Doboj je za kamione većih, gabaritnih tereta, jer uz teške muke i dugotrajne zastoje u saobraćaju uspiju savladati taj dio magistralnog puta, koji od Broda, Dervente, Šamca i Modriče kroz Doboj vodi prema Tešnju, Tesliću, kao i Maglaju, Zenici i dalje prema Sarajevu.

Nakon svega tri godine, koliko je u funkciji, Grad Doboj i Putevi RS bili su primorani da riješe ovaj problem, jer su najavljivane i tužbe zbog ove loše projektovane i izgrađene saobraćajnice. Grad Doboj je na sebe preuzeo tu obavezu slanja kružnog toka na “popravni”, te je proveo postupak javne nabavke “Izrada Glavnog provedbenog projekta rješenja povećanja protoka kružnog toka na magistralnom putu MI-105 na ulazu u grad”. Iako su ranije izvršeni i svi ostali radovi na uređenju saobraćajnice, novim ugovorom, osim inžinjerskih i projektantskih usluga, predviđeni su ponovo i radovi uređenja pejzaža i drugi prateći radovi.

Direktnim sporazumom taj posao dodijeljen je “Institutu za građevinu ‘IG’ Banja Luka”, a ugovor na iznos 5.850 KM bez PDV-a, potpisan je 12. februara 2024. godine. Prema planiranoj dinamici, radovi na popravci kružnog toga biće izvedeni u aprilu, odnosno početkom građevinske sezone. Kako su saobraćajnica i magistralni put u nadležnosti Puteva RS, očekivati je da će oni izabrati izvođača radova.

Inače, Centar za humanu politiku, početkom ove godine, zvanično je zatražio je od Puteva RS da se zbog velikih gužvi, kilometarskih kolona, višemilionske štete i maltretiranja učesnika u saobraćaju hitno riješi problem sjevernog kružnog toka na magistralnom putu M-105 u Doboju.

“Prilikom izgradnje ovog kružnog toka dobojski gradonačelnik i drugi obećavali su da će biti poboljšan protok vozila i smanjene gužve, a umjesto toga gužve su povećane, izazvani su zastoji i kolone od 10 km i učinjena višemilionska šteta korisnicima ove dionice magistralnog puta. S obzirom da je problem nastao zbog loše projektnog rješenja, Centar za humanu politiku traži da se utvrdi odgovornost upravljača puta, projektanta i revizora projekta, projektuje novo rješenje i izvedu radovi na novom kružnom toku veće protočnosti ili da se pronađe neko drugo bolje rješenje. Ukoliko se hitno ne riješi ovaj problem, biće podnesena tužba zbog povrede prava više stotina hiljada korisnika ovog puta i nanesene višemilionske štete” – naveli su tada iz CHP-a u svom reagovanju na problem sa ovom saobraćajnicom.

Predsjednik CHP-a Momir Dejanović kaže na ovu temu da su informacije koje je dobio iz Gradske uprave da je na rješavanje ovog problema najviše uticala njihova najava tužbe protiv Grada i Puteva RS.

“Rečeno nam je da su željeli pokazati da je moguća saradnja između vlasti i NVO sektora i da smo na pravi načan pokazali da možemo biti korektivni faktor vlastima. Međutim, smatramo da do ovoga nije uopšte trebalo doći i da će popravku nestručno projektovane i izgrađene saobraćajnice ipak platiti građani, jer se radovi finansiraju iz njihovih džepova, odnosno iz budžeta” – kaže za portal Antikorupcija Dejanović.

Na ovu neobičnu situaciju u Doboju reagovali su i iz neformalne grupe građana “Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome”.

“Mada kod nas u vlastima na višim nivoima gotovo da nema nikakve odgovornosti, mislimo da ima mjesta da se ispitaju da li su arhitekte i građevinski i inžinjeri saobraćaja, koji su učestvovali u ovom projektu, studirali na akreditovanim visokoškolskim ustanovama. Jer, u javnosti su se već pojavile sumnje da se u ovom slučaju radi o kupljenim diplomama i oni koji su učestvovali u projektovanju i gradnji kružnog toka u Doboju su pod tom sumnjom.” – navode iz ove NGG. Dodajući: “A ako i nema mjesta tim sumnjama, ne mogu osporiti da im je pristup projektovanju i izvođenju radova u ovom slučaju bio amaterski”.

Antikorupcija.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *