Građani se bore sa jakim kašljem koji traje sedmicama

Sve više građana u Bosni i Hercegovini i regionu ima problema sa virusnim infekcijama. Ovoga puta veliki broj pacijenata bori se sa jakim kašljem, koji može potrajati i više sedmica. Strah među roditelje unijela je i pojava zarazne bolesti Velikog kašlja, od koje je preminula dvoipomjesečna beba.

Respiratorne tegobe podjednako pogađaju i mlađe i starije. Posebno su opasne bakterije poput one koja izaziva Veliki kašalj, a najviše ugrožava bebe. Novorođenče koje je od ove bolesti nedavno preminulo u Mostaru, nije bilo vakcinisano.  

Dr Snežana Simić, šef pedijatrijskog i neonatološkog odjeljenja u bijeljinskoj bolnici “Sveti Vračevi” kaže da je jako važno da nam djeca budu vakcinisana.

“Ako su djeca primala redovno vakcine to podiže naš imunološki sistem i sigurno da ćemo biti otporniji. Redovan kalendar vakcinacija mora da se ispoštuje. Najbolja prevencija velikog kašlja je vakcinacija.”

Poželjna je vakcinacija i protiv gripe. Ušli smo u sezonu virusnih infekcija. Disajni organi su prvi na udaru, a kašalj važan simptom. Ako traje duže od tri sedmice treba ozbiljno da se zabrinemo, upozorava struka. 

“Uzrok može biti virusna infekcija, može biti bakterijska infekcija, najčešće su to udružene infekcije, ali manje sada mislimo na alergijski uzrok kašlja, a više mislimo na infekcije s obzirom na ove vremenske prilike koje su sada.”, rekla je doktorica Slađana Trifković,  načelnica Odjeljenja za pulmologiju u bolnici “Sveti Vračevi”.

U bijeljinskoj bolnici, kažu da nemaju pacijente sa kašljem koji traje više sedmica, ali ima onih sa virusnim respiratornim infekcijama koje traju od 5 do 7 dana.

“Nismo imali nekih komplikovanih slučajeva koji su zahtjevali hospitalizaciju i bolničko liječenje, ali u suštini to su ljudi koje je bilo potrebno propratiti, ispratiti laboratoruju, briseve, rengen i savjetovati da se na svoju ruku ne uključuju antibiotici.” naglasila je specijalista infektologije Aleksandra Radojičić, ujedno i šef Odsjeka za infektologiju u bijeljinskoj bolnici.  

Mali je broj oboljelih od korone, dodaje Radojičićeva i naglašava da je riječ o lakšim kliničkim slikama. Takođe, među pacijentima još su prisutni i post kovid simptomi. 

“Ludi sa postkovid simptomima javljaju se zbog poremećaja u funkcionisnaju štitne žlijezde ili visokim D dimerima gdje je neophodno uvesti prevenciju.”

Redovan unos tečnosti i vitamina, odmor, san te fizička aktivnost pomažu u sprečavanju virusnih infekcija, pa je zaključak ljekara da je zdrav život najbolja prevencija svih bolesti. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *