Isprobajte 2 poze: Savjeti stručnjaka kako da se budite bez bolova u leđima

Dvije poze prilikom spavanja sprečavaju bol u leđima ujutru. Čak i ako ste pod stresom, pomažu.

Spavanje je veoma važno za opšte zdravlje, stručnjaci ističu da je između šest i osam sati optimalno vrijeme da se organizam odmori, osvježi i napuni energijom za naredni dan. Međutim, čak i kada spavamo toliko sati, veoma često se budimo sa bolovima u leđima i vratu.

Najčešće za ovu neprijatnost krivimo dušeke, pa i nakupljen stres zbog kojeg ne spavamo “dobro”, već u nekoj vrsti grča. Veoma često se, pak, radi samo o pozi koju zauzmemo kada legnemo u krevet, a stručnjak za spavanje i osnivač kompanije koja proizvodi jastuke od memorijske pjene, Džejms Lajnhart, otkrio koje dvije poze praktično sprečavaju pojavu bola u leđima nakon buđenja. Ležanje u krevetu dovodi kičmu u direktan kontakt sa dušekom, a suština je da se tjelesna težina ravnomjerno rasporedi. Da bi vaše tijelo dobilo potrebnu podršku, stavite jastuk ispod koljena kako biste lakše rasporedili ovo opterećenje – objasnio je Lajnhart.

Drugi položaj koji pomaže da se spriječi pojava bolova u leđima nosi naziv “sanjar”, a zapravo je riječ o spavanju na boku. U ovoj pozi, uši, ramena, kukovi, koljena i gležnjevi su u liniji, pa se tako smanjuje opterećenje na kičmu. Takođe se preporučuje da postavite jastuk između koljena i članaka kako bi vam bilo što udobnije. Na ovaj način ćete ublažiti pritisak na natkoljenice.

Ovi položaji imaju blagotvorno dejstvo čak i kad su velike vrućine u stanu i generalno nam nijedan položaj ne odgovara. Na ovaj način je spavanje udobnije, tijelu se omogućava da se istinski opusti i odmori, piše Mondo.

Srpska info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *