JKP „ViK“ Velika Kladuša uspješno instaliralo uređaj za dezinfekciju vode na stanici „Slapnica“

„Klasični hlor ide u zaborav“, ključna je rečenica direktora JKP „ViK“ Velika Kladuša, prof. dr. Esada Čovića prilikom današnjeg puštanja u pogon novog uređaja za dezinfekciju vode na pumpnoj stanici „Slapnica“. Ovo je prvi uređaj takve vrste u Bosni i Hercegovini koji je instaliran u vodovodnim sistemima, a plan u skorijoj budućnosti, kada je u pitanju Velika Kladuša, jeste da on bude prisutan i u ostale četiri stanice, kako bi se stanovništvu ponudio još bolji i sigurniji kvalitet vode. Tim povodom na lokalitetu pomenute pumpne stanice, danas su se okupili predstavnici lokalnog vodovodnog preduzeća, kao i gosti iz drugih preduzeća, resorni ministar Ministarstva građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša USK-a, predstavnici JKUP „Komunalije“ Velika Kladuša i predstavnici njemačke firme „Dinotec“ koja je izvršila isporuku i instalaciju samog uređaja.

Uređaj radi na principu da se elektrolizom iz soli dobija natrijum hipohlorit bez štetnog ekološkog dejstva. Vodovod na ovaj način ima vlastitu proizvodnju hlora i ne zavisi od isporuke i cijene, a što je najvažnije, ima ekološki način proizvodnje koji nije opasan kao gasni hlor. Predstavnica njemačke firme „Dinotec“ sa sjedištem u Beogradu, Biljana Radivojević upravo ističe te faktore, dok uređaj pored primarne ekološke prednosti, donosi i ekonomske olakšice, a podstiče i bolji i sigurniji kvalitet vode….

Audio Player

 
 
 
00:00
 
00:00
 

 

Firma „Dinotec“ posluje već 30 godina i ima reference instalacije ovakvih sistema u zemljama kao što su Francuska, Švicarska i Njemačka, a svoje tržište sa ovim uređajem u Velikoj Kladuši, počinje da širi i na Bosnu i Hercegovinu. Direktor kladuškog „ViK-a“, prof. dr. Esad Čović posebno je bio zadovoljan što je jedan ovakav uređaj instaliran u Velikoj Kladuši, a izrazio je nadu da će i ostala vodovodna preduzeća širiti ovu pozitivnu praksu….

Audio Player

 
 
 
00:00
 
00:00
 

 

Direktor Čović se posebno zahvalio lokalnoj zajednici, Općini Velika Kladuša na čelu sa općinskim načelnikom i Ministarstvu građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša USK-a, bez čije pomoći bi teže završili ovako značajan projekat. Ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK-a, Almir Imširović istaknuo je da mu je posebno drago što iz Velike Kladuše kreće prezentacija jednog modernog i inovativnog rješenja za vodovodne sisteme i izrazio nadu da će i druga vodovodna preduzeća slijediti ovu praksu i projekte u kojima će imati podršku Ministarstva…

Audio Player

 
 
 
00:00
 
00:00
 

 

Projekat instalacije uređaja za dezinfekciju vode na pumpnoj stanici „Slapnica“ iznosio je oko 55.000 KM. Ministarstvo je u ovom projektu uzelo učešće sa oko 40.000 KM, a preostala sredstva osigurao je velikokladuški „ViK“. Značajna sredstva predviđena su za JKP „ViK“ i budžetom Velike Kladuše za 2024. godinu, tako da će uspješno moći nastaviti realizaciju mnogih projekata u općini koja ima najveću pokrivenost ovim prirodnim resursem.

 

 
RVK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *