Kako držanje telefona noću kraj kreveta utiče na vaš san

Telefon je tu da vas zabavi prije spavanja.

Tu je da pušta umirujuće zvuke kiše kada ne možete da zaspite. I tu je da vas probudi ujutru. Ali pored svih pozitivnih stvari koje ovaj uređaj donosi, postoji mnogo negativnih načina na koje utiče na vaš san.

Postoje mnoga istraživanja koja su pokazala kako korišćenje telefona neposredno prije spavanja često dovodi do problema sa spavanjem, uključujući poteškoće sa uspavljivanjem.

To je djelimično zato što su slanje poruka, pregledanje društvenih mreža i čitanje članaka stimulativni.

Čak i ako samo ležite u krevetu i mirno listate inspirativne fotografije, i dalje koristite mozak na način koji ne podstiče san.

Ako imate telefon u blizini kada zaspite, takođe je veća vjerovatnoća da ćete brzo provjeriti poslovnu e-poštu, početi da gledate TikTok ili provjerite vijesti.

Takođe, korišćenje telefona uveče može povećati pritisak da budete dostupni sve vrijeme, što može povećati nivo stresa.

Još gore, prema mišljenju stručnjaka, je to dosadno plavo svijetlo koje zrači sa ekrana. Kada pogledate u svoj telefon, on emituje plavo svijetlo, što sprečava vaše tijelo da proizvodi melatonin, hormon koji reguliše san. Bez toga, možda ćete ostati budni satima (možda sa telefonom u ruci) ili ćete se probuditi umorni, piše Index.hr.

Zbog toga stručnjaci za spavanje preporučuju da odložite telefon oko sat vremena prije nego što odete u krevet, jer će to vašem tijelu dati dovoljno vremena da proizvodi melatonin.

Ovu naviku je možda teško prekinuti, ali ako polako zamijenite korišćenje telefona aktivnostima bez ekrana, poput čitanja knjige ili opuštajućeg hobija, primijetićete veliku razliku u kvalitetu vašeg sna.

Ali čak i ako ste neko ko noću ne gleda mnogo u svoj telefon, dovoljno je da ste u njegovoj blizini da vam poremeti san. Ako zvoni ili vibrira, upozoriće vaše tijelo da se probudi umjesto da se opusti u miran san. Imajte na umu da režim vibracije takođe može biti problematičan ako je telefon pored vas, jer zvuk vibracije i dalje može da poremeti vaš san.

I to čak i ako isključite sva obavještenja i stavite ih na nečujno. Kada primite poruku i telefon vam zasvijetli u mračnoj prostoriji, ta mala količina svjetlosti i dalje može da prođe kroz vaše kapke i da vam poremeti san. Možda se ne sjećate da se to dogodilo, ali ćete primijetiti neželjene efekte poremećenog sna, kao što je opšti osjećaj umora ujutru.

Telefoni emituju i mikrotalasno zračenje, koje takođe remeti bioritam i smanjuje kvalitet sna, što dugoročno može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Uprkos stresu, svijetlu i buci, morate priznati da postoji i dosta prednosti telefona noću. Telefoni imaju budilnike koji vam omogućavaju da se probudite na vrijeme i odmah primite hitne poruke. Takođe može da bude prijatno da slušate pomenute umirujuće zvuke kiše dok tonete u san.

Ali možete naći i kompromis. Ako želite ove pogodnosti, možda ćete želeti da držite telefon u istoj prostoriji, ali na udaljenosti na kojoj ne možete da ga dohvatite iz kreveta. Ovo će spriječiti da posežete za njim noću. I manje je vjerovatno da će bilo koje njegovo svijetlo smetati vašim očima. Takođe možete da uključite režim rada u avionu, u kojem telefon ne emituje mikrotalasno zračenje.

Kao i sa svim ostalim, postoji balans koji treba pronaći. Ako želite da isključite telefon ili da ga stavite u drugu sobu i oslonite se na staromodni budilnik, uradite to. Ako želite da ga imate u spavaćoj sobi, postavite ga licem nadolje najmanje metar dalje od sebe, prenosi Citymagazin.

Nezavisne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *