KORISNI SAVJETI

 

Kako da vam bočica koju ste spakovali u kofer ne curi?

Da li ste nekada otvorili kofer i videli da je šampon iz bočice počeo da curi? Evo jednostavnog rešenja: pre puta stavite komadić plastične kese ispod zatvarača bilo koje boce koju pakujete.

Kako da otpušite odvod na sudoperi?

Veoma jednostavno: sipajte 1 šolju sode bikarbone u zapušeni odvod, zatim dodajte pola šolje sirćeta i odmah pokrijte odvod! Sačekajte 30-45 minuta i zatim pustite toplu (skoro vruću) vodu otprilike 2 minuta.

Kako da dobijete jake nokte?

Stavite šolju vode da provri, kad provri dodajte 15ml želatina. Promešajte i ostavite da se prohladi dovoljno da vam ne opeče prste. Nakon toga gurnite nokte u mešavinu otprilike 2 minuta. Isperite prste i uživajte u jakim noktima!

Kako da napravite sredstvo protiv komaraca?

U bočici za sprej pomešajte 15 kapi ulja lavande, 10 kapi eteričnog ulja cotronele, 3-4 kašike ekstrakta vanile i 4-5 kašika soka od limuna. Dopunite bočicu vodom i poprskajte po sobi.

Kako da uklonite miris kućnog ljubimca?

Ne znate kako da se otarasite mirisa sa tepiha ili nameštaja gde je boravio vaš kućni ljubimac? Evo jeftinog i brzog rešenja! U bočicu za sprej sipajte dva dela vode i jedan deo vodice za ispiranje usta. Isprskajte željenu površinu. Postavite stare novine preko isprskane površine. Ako novine ne upiju miris ponovite postupak.

Kako da očistite fugu?

Uzmite sedam šoljica vode, pola šolje sode bikarbone, trećinu šolje soka od limuna i četvrtinu šolje vinskog sirća. Trljajte po linijama fuge dok se ne očiste.

Kako da očistite oštećene drvene površine na nameštaju?

Pomešajte četvrtinu šolje ulja i 3/4 šolje vinskog sirćeta, nakapite na krpu i prebrišite oštećenu drvenu površinu. Uskoro će izgledati kao nova.

Kako da očistite mašinu za pranje rublja?

Da li ste ikada imali mašinu za pranje rublja koja ne miriše najbolje, a ne znate kako da je očistite? Evo brzog i jednostavnog načina za rešavanje neprijatnog mirisa mašine. Sipajte dve šolje vinskog ILI soka od limuna u mašinu. Zatim uključite mašinu da prođe ciklus na najjačoj temperaturi pranja. Ovime će svi mirisi biti otklonjeni, kao i mrlje i naslage od deterdženta.

Kako da odčepite odvod?

U začepljeni odvod sipajte 1 šolju sode bikarbone, zatim pola šolje vinskog sirćeta i odmah prekrijte otvor. Ostavite da odstoji pola sata i nakon toga pustite vruću vodu da teče oko 2 minuta.

Kako da napravite sredstvo protiv rđe?

Treba vam samo jedan sastojak: sok od limuna. Jednostavno potopite zarđali nož u sok od limuna na neko vreme i nakon toga istrljajte sunđerom ili krpom i iznenadićete se postignutim rezultatom – rđa će biti uklonjena.

Kako da napravite vazelin?

U šerpici pomešajte 30 grama rendanog pčelinjeg voska i polovinu čaše maslinovog ulja. Otopite mešavinu na laganoj vatri. Sipajte u teglicu da se ohladi i očvrsne.

Kako da napravite višenamensko sredstvo za čišćenje u kuhinji?

U bocu sa rasprskivačem dodajte 350gr sirćeta, 350gr tečnost za suđe i 1kašičicu deterdženta za veš (za lepši miris).  Poprskajte željenu površinu i videćete kako će brzo da zablista.

Kako da uklonite mrlje od trajnog markera?

Sa odeće – pomoću dezinfekcije za ruke
Sa zidova   – pomoću zubne paste ili laka za kosu (ne trljajte zid prejako, da ne skinete boju)
Sa tepiha  – pomoću sirćeta
Sa drvenih površina  – trljanje alkoholom

Kako da organizujete ključeve?

Imate gomilu ključeva koje ne razlikujete? Obojite vrh svakog ključa različitom bojom laka za nokte i dobićete interesantne ključeve koje lako prepoznajete.

Kako da napravite sami sredstvo za čišćenje stakla?

Evo kako da na lak način napravite sredstvo začišćenje ogledala i stakla: pomešajte 2 šolje tople vode, 1/4 šolje sirćeta, 1/4 šolje alkohola i kašiku  kukuruznog skroba. Staklene površine će zablistati nakon čišćenja ovim sredstvom.

Kako da napravite domaći sprej od lavande?

Volite miris lavande u spreju, ali vam se ne dopada cena? Evo jeftine alternative.
U boci sa rasprkivačem pomešajte 2 šolje destilisane vode, 2 kašike votke ili alkohola i 1/2 kašike ulja lavande. Promućkajte da se pomeša i prskajte po želji, počev od veša do spavaće sobe, za osvežavajući miris.

Kako da napravite sredstvo protiv korova?

Imate problem sa korovom, a ne želite da kupujete sredstva za njegovo uništavanje? Napravite sami jeftinu varijantu: napunite bocu sa prskalicom sirćetom za turšiju, dodajte pola šolje soli i mrvicu sredstva za čišćenje posuđa. Zatvorite bocu, promućkajte i poprskajte korov.

IZVOR INTERNET 

YUPORTS.COM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *