Masne cijene posne hrane

BANJALUKA – Božićni post počinje od utorka, pa će oni koji planiraju da se uzdrže od masne hrane tokom tih 40 dana morati da potroše više novca, jer su cijene ribe u Banjaluci više nego prošle godine.

 

Svečanu gozbu nemoguće je zamisliti bez ribe, a prve procene domaćina govore da će ih priprema jela koštati mnogo novca.

– Pasulj, riba, krompir skuplji su nego prošle godine. Obišao sam par ribarnica i najviše me iznenađuje cijena skuše koja je duplo skuplja u odnosu na prošlu godinu. Sada se za kilogram treba izdvojiti 14 maraka, a prošle godine se moglo dobiti za sedam KM – rekao je radnik Rade Marić i dodao da će šaran i oslić dominirati njegovom svečanom trpezom.

Rekao je da je za ukusan obrok najvažnije da je riba svježa, zbog čega uvijek kupuje od provjerenih ribara. Trgovci u ribarnicama slažu se da su šaran i oslić tradicionalno najveća potražnja, ali napominju da se kriza jako osjeća, pa građani kupuju manje količine.

U ribarnici “Delfin” kažu da su cijene veće u odnosu na prethodni post, ali da posljednjih mjeseci nisu podizane.

– Za kilogram šarana potrebno je izdvojiti 13 KM, kao i za kilogram očišćene pastrmke. Dok je kilogram amura devet maraka – rekli su u ovoj ribarnici.

Dodali su da su cijene i do dvije marke više nego prošle godine.

– Kupci uzimaju manje količine nego ranije i traže jeftiniju ribu. Kriza se osjeća. Kao što smo rekli, kilogram šarana je 13 KM, ali dok se očisti i isječe, polovina se baci, tako da u suštini kilogram čistog mesa, kotleta, košta 27 KM – kažu u “Delfinu”.

Rekli su da kupci više ne kupuju po 30 i 40 kilograma, već mnogo manje, jer je broj gostiju na proslavama znatno smanjen.

Slična je situacija i u ribarnici “Peco fish”.

– Kilogram bijelog i plavog oslića košta 7,50 KM, a kilogram šarana 13,50 KM, a amur deset maraka – kazali su u ovoj ribarnici.

Dodali su da kilogram debeloglave goveđe košta osam maraka.

– Kilogram očišćene pastrmke je 13 maraka, a neočišćene 11. Trenutno je najveća potražnja za pastrmkom i šaranom – rekli su u ovoj ribarnici.

Oni dubljeg džepa kilogram lososa plaćaju 54 KM. Tuna je nešto jeftinija i košta 38 maraka, dok je zubac jeftiniji za marku.

U Udruženju za zaštitu potrošača “Reakcija” iz Banjaluka kažu da nije ni čudo što ljudi kupuju manje količine nego ranije, jer cijene svega stalno rastu.

– Građani su prinuđeni da kupuju onoliko koliko im budžet dozvoljava – rekao je Dušan Srdić iz “Reakcije”.

Žalba

Dušan Srdić je apelovao na građane da obrate pažnju na vrstu ribe koju kupuju.

– Treba obratiti pažnju šta kupujete, jer su neke ribe u proteklom periodu bile izložene opasnim materijama – rekao je Srdić i dodao da nadležni treba da pojačaju preventivne aktivnosti u cilju kontrole takvih proizvoda.

Glas Srpske

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *