MUP RS UPOZORIO GRAĐANE: Ne otvarajte ove poruke na viberu

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske upozorilo je građane da ne otvaraju poruke sumnjivog sadržaja na aplikaciji „viber“, jer je uočeno da je u okviru ove aplikacije aktuelna „phishing“ kampanja koja ima za cilj koristiti broj telefona građana za instaliranje „vibera“.na drugim uređajima.

Način na koji se širi phishing link je da građani dobiju poruku u „viber“ aplikaciju sa linkom https://www.viber.com/activate_secondary/ ili sličnim, saopćeno je iz MUP-a Srpske.

„Nakon otvaranja ovog linka, automatski je omogućena aktivacija `vibera` na drugom uređaju, koristeći broj telefona žrtve“, navodi se u priopćenju.

Poruka sa zlonamjernim linkom najčešće se dijeli unutar „viber“ grupa, a može je poslati i poznati pošiljalac čiji je broj telefona već kompromitovan.

MUP Srpske apeluje na građane da, ukoliko prime poruku ovakvog sadržaja, ne otvaraju istu, te da prvo provjere ko je šalje, kao i da pokušaju na drugi način da komuniciraju sa pošiljaocem, kako bi kako bismo bili sigurni da stvarno postoji namjera slanja poveznice.

Da bi građani zaštitili svoj broj, treba da otvore „viber“ aplikaciju na svom mobilnom telefonu, izaberu opciju „još“ /more/, zatim opciju „podešavanja“ /settings/, te „nalog“ /account/.

„Odaberite `desktop i tablet` i na taj način ćete pristupiti popisu uređaja na kojima je registriran aktivan `viber` račun s vašim brojem telefona. S ponuđenog popisa odaberite uređaj koji želite deaktivirati i potvrditi deaktivaciju kada se to od vas zatraži”, kazali su iz MUP-a Srpske.

Nezavisne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *