OLAKŠICA ZA VOZAČE: Ovako možete provjeriti neplaćene kazne

AGENCIJA za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) na svojoj web stranici, osim provjera statusa zahtjeva za lične dokumente, ima i opciju provjere novčanih kazni za građane BiH.

Putem OVOG LINKA možete pristupiti informacijama o statusu vaših novčanih kazni koje su unesene u Evidenciju o registru novčanih kazni i prekršajnoj evidenciji, a koje su unijeli nadležni organi za provođenje prekršajnog postupka i izvršenje prekršajnih sankcija u skladu sa propisima u Bosni i Hercegovini.

Sve što trebate uraditi jeste da unesete svoj JMBG i broj lične karte, te sigurnosni kod i dobićete uvid da li imate neplaćenih kazni i da li ste u posljednjih 12 mjeseci zaradili kaznene bodove.

Ukoliko budete imali evidentirane neplaćene kazne prikazaće vam sljedeće informacije: iznos neplaćenih kazni, status (da li je prekoračen rok za plaćanje), broj dokumenta (lične karte), kao i broj kaznenih bodova.

Pored ukupnih informacija prikazaće vam i za svaku pojedinačnu kaznu broj prekršajnog naloga, datum prekršaja, status postupka (da li je prekoračen rok za plaćanje), ko je izrekao prekršaj, iznos kazne, prekršeni propis.

Ukoliko vam budu potrebne detaljnije informacije o neplaćenim novčanim kaznama ili drugim podacima iz RNKiPE potrebno je da se obratite nadležnim organima ili Agenciji pisanim putem u skladu sa važećim propisima. Uputstvo o načinu pristupa informacijama iz Evidencije o registru novčanih kazni i prekršajnoj evidenciji možete naći na web portalu Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine i web portalu nadležnih organa, prenose Novosti (Bl portal).

Granice Doboja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *