Poreskim inspektorima 33 mjeseca zatvora i novčane kazne od 95.000 KM

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske Igor Grahovac, Snežana Dragičević-Mitrović i Dragoslav Tubić zaključili su sporazume o priznanju krivice kojima je predviđeno da se osude na ukupno dvije godine i devet mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 95.000 KM zbog trgovine uticajem i primanja mita u iznosu od 5.000 KM.

Sporazume je prihvatilo sudsko vijeće Okružnog suda u Banjaluci kojim je predsjedavao sudija Siniša Marković, presuda će biti objavljena 18. marta.

 

Sporazumom, koji su zaključili sa Republičkim javnim tužilaštvom, predviđeno je da se Grahovac osudi na devet mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 10.000 KM, uz trogodišnju zabranu rada kao državnog službenika, zbog uticaja trgovine.

Dragičević-Mitrovićeva pristala je na kaznu od godinu dana zatvora i novčanu kaznu od 50.000 KM, uz petogodišnju zabranu rada kao državni službenik. Tubić je također pristao na godinu zatvora, novčanu kaznu od 35.000 KM i petogodišnju zabranu rada kao državni službenik.

Prema optužnici oni su u novembru prošle godine izvršili kontrolu u salonu ljepote i utvrdili da postoji imovina ili obaveze koje se ne mogu objasniti pravnim prihodima.

 

 

Grahovac je potom posredovao da se u zapisnik ne unese stvarno stanje, dok su Dragičević-Mitrovićeva i Tubić od vlasnika tražili prvo 6.000 KM, da bi na kraju primili 5.000 KM mita da u zapisnik ne unesu stvarno stanje. Sa vlasnikom salona sastali su se 6. decembra prošle godine u jednom kafiću, gdje je u bijeloj koverti na sto stavio novac, u označenim novčanicama, koji je Dragičević-Mitrovićeva uzela sa stola. Nakon toga su uhapšeni i mjesec dana proveli su u pritvoru.

Tužilac Žana Bojić pred sudom je rekla da tužilaštvo smatra da će se dogovorenim kaznama postići generalna i specijalna prevencija. Dodala je da su optuženi u početnoj fazi istrage prihvatili odgovornost, priznali djelo i iskazali kajanje. Ukazala je i da su optuženi sklapanjem sporazuma doprineli ekonomičnosti i efikasnosti postupka, napominjući da mnogi predmeti traju dugo i da se razvlače i po pet godina.

 

 

Branioci optuženih ukazali su na porodične prilike svojih klijenata, napominjući da će svi ostati bez posla. Zbog toga su tražili da im sud odobri duži period plaćanja kazne, do godinu dana, ukazujući da su predložene novčane kazne visoke i da su rijetke u praksi.

atv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *