„POSTOJI DOBRA VOLJA“ Patrijarh Vartolomej pozvao na zajednički datum za proslavu Uskrsa

Vartolomej je već ranije rekao da će dogovor o zajedničkom datumu Uskrsa biti važna tema za pripremu 1700. godišnjice Nikejskog sabora.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej pozvao je danas sve hrišćane da zajedno proslavljaju Uskrs.

Patrijarh je izrazio nadu da bi dogovor o zajedničkom datumu mogao biti postignut već sljedeće godine, kada će Uskrs biti proslavljen 20. aprila i po gregorijanskom i po julijanskom kalendaru.

„Molimo Gospoda da Uskršnja proslava sljedeće godine 20. aprila na oba kalendara neće biti samo slučajna pojava, već prije početak jedinstvenog datuma za njegovo poštovanje i od strane istočne i zapadne hrišćanske crkve“, poručio je Vartolomej, prenosi „Catholic Culture“.

On je naveo da je ova težnja posebno značajna, pošto se 2025. godine obilježava 1700. godišnjica Prvog vaseljenskog sabora u Nikeji, koji je, između ostalog, formulisao pravila za određivanje datuma Uskrsa.

„Među njegovim ključnim raspravama bilo je pitanje uspostavljanja zajedničkog vremenskog okvira za uskršnje svečanosti. Optimisti smo jer postoji dobra volja obe strane. Jer, zaista, odvojeno slaviti jedinstveni događaj jednog Vaskrsenja jedinoga Gospoda je skandal!“, poručio je vaseljenski patrijarh.

Vartolomej je već ranije rekao da će dogovor o zajedničkom datumu Uskrsa biti važna tema za pripremu 1700. godišnjice Nikejskog sabora.

Uskrs je ove godine pao 31. marta po gregorijanskom kalendaru, a po julijanskom kalendaru obilježava se 5. maja.

ALOONLINE.BA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *