Proces veoma jednostavan: Kako da napravite ukrase za slavski kolač?

Da biste dobili bogat klas žita kao ukras na slavskom kolaču potrebno je prvo da napravite od tijesta valjak, dužine i debljine kao mali prst. Nakon toga uzmite valjak u ruku i oštrim makazama naizmenično plitko zasjecite tijesto kako bi se dobile šare koje asociraju na klas žita. Klas žita označava rodnu godinu.

Ptica

Za pravljenje ptice kao ukrasa je takođe potrebno da se napravi valjak od tijesta, oko 15 cm dužine i da se zatim pažljivo zaveže u čvor. Gornji dio oblikujte kao vrat, glavu i kljun ptice, a donji dio pritisnite prstom da biste spljoštili tijesto i zatim napravite rep. Rep možete isjeći nožem, makazama ili jednostavno šarati viljuškom. Ptica označava zdravlje, veselje i mir u kući.

Kada se priprema posna, a kada mrsna trpeza: Evo koje nas slave očekuju do kraja godine i šta su rekli sveštenici o načinu na koji ih proslavljamo

Dekoracija stola za slavu za čistu desetku: Trikovi koji će vam pomoći da vaša trpeza bude zvijezda slavske sezone

Duhovni obred u čast sveca zaštitnika: Mnogi prave ove greške prilikom obilježavanja slave, a evo šta taj dan nikako ne bi trebalo raditi

 

Cvijet (kala i ruža)

Slavski kolač možete ukrasiti različitim cvjetovima. Ako ste se odlučili za kale, onda poklopcem od flaše (malom modlom) vadite krugove od tijesta, premažite ih sa malo vode pri dnu, zatim to stisnite i tako ćete dobiti male kale. Njih možete spajati i praviti veći cvijet.

Ukoliko želite ruže, takođe je potrebno da modlom oblikujete krugove, ali prvo oblikujte komad tijesta u oblik suze i na njega ređajte kružiće tako što ćete ih preklapati i lijepiti sa vodom. Cvijeće označava ljepotu i čistoću duše i tijela.

Grozd

Ako želite da ukrasite slavski kolač grozdom, potrebno je da napravite dva valjka od tijesta. Jedan dužine oko 15 cm i 2 mm debljine, a drugi iste te debljine, ali oko 2 cm dužine.

Zatim napravite oko 15-ak kuglica (većih i manjih) da bi grozd bio bogat. Na duži valjak, sa obje strane pomoću malo vode, zalijepite po 4 veće kuglice, ali ostavite dio valjka da ostane za peteljku. Na njih zatim dodajte sa jedne strane kraći valjak i na njega i okolo ređajte manje kuglice. Na kraju uvrnite malo kraj koji je ostao da viri, da bi se dobio utisak peteljke. Grožđe, u vinogradarskim krajevima, označava berićetnu godinu sa mnogo vina, prenosi Novosti Magazin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *