“Sigurna vožnja u zimskim uslovima 2023”: Najčešće nepravilnosti – kvarovi u svjetlosnoj signalizaciji i loš kvalitet tekućine

Nedostaci svetlosno-signalnih uređaja, loš kvalitet kočnice i rashladne tečnosti, najčešće su nepravilnosti uočene tokom akcija besplatne kontrole tehničke ispravnosti vozila i njihove pripreme za zimu, koju sprovodi Auto-moto savez /AMS/ Republike Srpske u sklopu preventivne kampanje.

Predrag Likokur iz AMS-a rekao je Srni da su vozači disciplinovaniji kada je riječ o korištenju pravih guma.

Guma sa oznakom `M plus S` je isključivo za zimu, mnogo je mekša i mijenja strukturu na visokim temperaturama, ali uprkos tome, određeni broj vozača je koristi i ljeti“, rekao je Likokur i naveo da je samo tehnički ispravno vozilo je bezbedno.

On je naveo da će se danas u objektu Auto-moto društva “Teslić”, do 3. godine, besplatno provjeriti tehnička ispravnost vozila i njihova priprema za zimu u okviru preventivne akcije “Sigurna vožnja u zimskim uslovima 2023”. :00 sati, nakon izvršenih navedenih aktivnosti iu AMD-u u Doboju.

“Provjerava se i dubina gazećeg sloja gume i vrsta guma, amortizeri, svjetlosno-signalni uređaji, kočiona tekućina, rashladna tekućina, punjenje baterije”, dodao je Likokur .

Prema njegovim rečima, tokom pregleda vozačima se ukazuje na zakonske uslove za bezbedno učešće u saobraćaju u zimskim uslovima, a ukoliko se prilikom provere tehničke ispravnosti vozila uoče kvarovi, od vozača se traži da ih otklone. , ili da interveniše na licu mesta.

Stručni tim AMS-a i “Optima grupe” vrši besplatnu kontrolu tehničke ispravnosti vozila i njihove pripreme za zimu.

Riječ je o kampanji čiji je cilj povećanje tehničke ispravnosti vozila koja saobraćaju na putevima Republike Srpske i njihovo bezbjedno učešće u zimskim uslovima, s obzirom da je od 1. novembra zakonski obavezna zimska oprema.

Akcija „Sigurna vožnja u zimskim uslovima 2023“ trajaće do kraja novembra i sprovodi se uz pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva saobraćaja i veza, „Optima grupe“ i „Autoputeva Republika“. Srpske“, kao i mjesne zajednice. 

Srna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *