SPC sutra obilježava MESNE POKLADE: Posljednji dan pred Vaskršnji post kad je dozvoljeno jesti meso, a jednu stvar obavezno treba uraditi

Pravoslavna crkva i vjernici sutra obilježavaju Mesne poklade, posljednji dan pred Vaskršnji post kada je dozvoljeno jesti meso.

Mesne poklade uvijek su u nedelju, i to u drugoj sedmici pred veliki post, koja se naziva Mesopusna nedelja. Za njom dolazi Siropusna nedelja, u kojoj obavezno treba jesti bijeli mrs (mliječni proizvodi), a koja se u nedelju završava Belim pokladama, posljednjim danom mrsa pred strogi Vaskršnji post.

Običaji vezani za mesne poklade u razlikuju se od mjesta do mjesta.

PROČITAJTE JOŠ

U Popovom polju nazivaju se i Male poklade i kad one prođu, Popovčani zaposte i tada se ne jede meso do Vaskrsa. U Hercegovini se u večerima poklada sakupljaju prijatelji, rođaci i komšije i zabavljaju uz šalu i razne igrarije, a kad počne da pada mrak, pale veliku vatru i sjede do ponoći.

Za poklade se obično sprema bogata trpeza i pozivaju siromašni susjedi i prijatelji, da se i oni dobro omrse u zajedničkom obedovanju.

U većini krajeva, u toku dana ili večeri, mladi vode glavnu riječ – zbijaju šale ili odlaze na neka poznata mjesta u okolini gdje se zabavljaju. Raznorazne igre pod maskama, takozvane mačkare, izvodile su se u okolini Bileća i Gacka.

FOTO: RINGIER

 Maskirani mladići i djevojke u Popovom polju idu od kuće do kuće i zbijaju razne pošalice na opšte veselje ukućana i zbog toga dobijaju razne sitne poklone u vidu jela i pića, koje posle zajedno pojedu i popiju, piše Stil.

Ozbiljniji muškarci, domaćini i stariji ljudi, sede okupljeni kod jednog domaćina i časte se do ponoći.

Poklade se obilježavaju pred svaki veliki post – Božićni, Vaskršnji, Petrovski i Velikospojinski.

srpskainfo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *