STIGLE TREŠNJE Iznenadiće vas cijena mnogima omiljenog voća

Dok se voćari trude da se izbore sa posljedicama promjenljivih vremenskih prilika, potrošači su suočeni sa neočekivanim posljedicama – porastom cijena voća.

Nestabilni vremenski uslovi tokom ovog proljeća predstavljaju izazov kako za voćare, tako i za potrošače na pijacama širom Bosne i Hercegovine. Dok se voćari trude da se izbore sa posljedicama promjenljivih vremenskih prilika, potrošači su suočeni sa neočekivanim posljedicama – porastom cijena voća.

Kilogram trešanja, tradicionalno omiljenog voća tokom proljeća, sada doseže cijenu od oko 9 KM, što predstavlja značajan skok u odnosu na prošlogodišnje cijene. Ovaj nagli porast cijena, koji je rezultat kombinacije faktora kao što su nepredvidive vremenske promjene i povećana potražnja, stavlja dodatni pritisak na budžete potrošača, piše Crna Hronika BiH.

Voćari se suočavaju sa izazovima održavanja prinosa i kvaliteta svojih proizvoda u teškim vremenskim uslovima. Nakon neočekivano visokih temperatura u martu, april je donio zahlađenje praćeno mrazom. Prve su kulture koje su osjetile posljedice ovog nestabilnog vremena.

 

S druge strane, cijena lubenice po kilogramu iznosi oko 4,5 KM, pružajući nešto povoljniju opciju za potrošače koji tragaju za osvježavajućim ljetnjim voćem.

Uprkos izazovima koje donose promjenljivi vremenski uslovi, voćari i potrošači nastavljaju da se prilagođavaju novim okolnostima. Dok voćari nastoje da održe prinos i kvalitet svojih proizvoda, potrošači se trude da se prilagode novim cijenama na pijacama, tražeći najbolje opcije u datim okolnostima.

Aloonline.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *