TRIK KOJI JE DOBRO ZNATI Na ovo pitanje policije uvijek je dobro odgovoriti „NE“

Trik pitanje za policijske provjere.

Bez obzira radi li se samo rutinskoj kontroli saobraćaja ili ste zaustavljeni zbog prekršaja: neki se vozači brzo „preznoje“ u toj situaciji kada moraju odgovarati na pitanja policije.

Na primjer, morate odgovoriti na pitanja o sebi. Naravno, takođe morate pokazati svoju vozačku dozvolu i registraciju vozila. Ali, nikako ne biste smjeli odgovoriti na trik pitanje koje mnogi policajci postavljaju odmah na početku zaustavljanja.

Trik pitanje za policijske provjere: Bolje je odgovoriti s „ne“

Na početku zaustavljanja saobraćaja često se postavlja klasično pitanje: „Znate li zašto smo vas zaustavili?“

Naravno, postoje neke varijacije kao i vrlo sugestivne formulacije ovog pitanja, na primjer: „Pretpostavljam da znate zašto smo vas zaustavili?“

Mnogi se vozači zbog toga osjećaju izazovnim da odmah daju izjavu i priznaju prekršaj. Međutim, na to trik pitanje nikada ne odgovarajte. Umjesto toga, samo recite „ne“ na neutralan način.Razlog za to: Ako postoji početna sumnja, policija vas mora prvo obavijestiti o optužbi koja se podiže.

Osim toga, službenici vas moraju obavijestiti o vašem pravu na ćutanje – ako to ne učine, izjave koje date neće se moći koristiti na sudu ili će se koristiti samo u ograničenoj mjeri.

Ali prvo morate moći dokazati da niste bili obaviješteni o svom pravu na ćutanje. Zato se bolje suzdržati i ne opterećivati se spontanim izjavama.

Inače bi se saobraćajni prekršaj mogao protumačiti i kao namjeran, primjera radi ako ste namjerno vozili prebrzo.

Može li policija pitati gdje idete?

Osim toga, tu su i čisto informativna pitanja koja policija postavlja. Međutim, ni na njih ne morate odgovoriti. To uključuje i klasično „Gdje ideš?“, odnosno pitanja o odredištu putovanja ili odakle dolaziš.

Ali, to je privatna stvar – ali ne biste trebali reći da se samo vozite uokolo. Jednostavno recite da imate još posla ili obavijestite policajce o svom pravu na ćutanje na neutralan i pristojan način.

Tokom saobraćajnih kontrola uvijek se ponašajte kooperativno i prijateljski; to će olakšati život vama, ali i policajcima. Ako ste stvarno počinili prekršaj i bili uhvaćeni, pokažite svoje razumijevanje.

Ako reagujete omalovažavajuće, cinično ili čak uvredljivo, možete se uvaliti u više nevolja nego što je potrebno. Ako želite osporiti kaznu upozorenja, uvijek to možete učiniti naknadno umjesto da o tome razgovarate sa službenicima na licu mjesta.

Alo online.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *