U Mostaru nestao kip Brus Lija

MOSTAR – ​Statua slavnog majstora borilačkih vještina Brus Lija iz za sada nepoznatih razloga protekle noći nestala je iz mostarskog parka Zrinjevac.Ostao je samo stalak, a pored njega, drvena paleta s točkićima. “Bljesak” piše kako Grad Mostar nema nikakve veze s uklanjanjem statue, kao niti Komunalno preduzeće Mostar.

Iz MUP-a HNŽ za sada nemaju nikakvih službenih informacija o ovom događaju. Stanovnici porodične kuće koja se nalazi u neposrednoj blizini kazali su kako je Brus Li bio na svom mjestu proteklog dana i da je preko noći jednostavno nestao.

Spomenik junaku mnogih sretnih djetinjstava, žilavom kung fu majstoru – Brus Liju – postavljen je u parku Zrinjevac u novembru 2005. godine.

Ideju je “izrodio” dvojac okupljen oko Urbanog pokreta Mostar. Riječ je o Nini Raspudiću i Veselinu Gatalu. Već prve noći nakon što je postavljen nestale su nunčake.

Statua je jednom ranije bila i uklonjena iz parka nakon što su u više navrata vandali oštećivali Lijev kip, umjetničko djelo Ivana Fijolića.

Popravak kipa uradio je mostarski akademski kipar Željko Marić. Nakon sedam i po godina Brus Li ponovo je vraćen u park, prenosi “Fenix-Magazin”.

Nezavisne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *