U omiljenom vikend odredištu Hrvata u susjedstvu ne parkirajte na ulici: Mogli biste ostati bez pola auta

Budite oprezni: automobili parkirani na ulici postali su glavna meta skupina specijaliziranih za brze i precizne krađe.

U srcu Italije, u Milanu, gradu koji toliko volimo posjećivati, sada možemo svjedočiti neobičnom fenomenu koji se širi brzinom svjetlosti. Ovaj grad, poznat kao kolijevka mode, financija i industrije, magnet je za investitore, poslovne ljude i turiste iz cijelog svijeta.

Njegovim ulicama voze neki od najekskluzivnijih automobila na tržištu, što je impresivno, ali i magnet je to za one s manje plemenitim namjerama.

Od prošle godine, naime, luksuzni automobili u Milanu,a i ne samo oni, postali su glavna meta skupina specijaliziranih za brze i precizne krađe. Ne samo da operiraju u perifernim područjima, već su svoje djelovanje proširili i na sam centar grada, ostavljajući vlasnike i prolaznike u šoku.Primjerice, nije više ništa neobično da ostavite automobil parkiran negdje na ulici, a kada dođete po njega, shvatite da mu fale primjerice – kotači. Ovi ‘noćni kirurzi‘ imaju jasne ciljeve i rade s kirurškom preciznošću, fokusirajući se prvenstveno na skupocjene marke.

Prema izvještajima, potražnja za automobilima za kojih nema jeftinih određenih dijelova ili komponenti koje se dugo čekaju porasla je za 30 posto na početku prošle godine, a trend se, nažalost, nastavio.

Najtraženiji dijelovi uključuju kotače, svjetla, katalizatore, volane i infotainment sustave, koji nestaju u trenu. Ovaj porast krađa, usred bijela dana, potaknut je rastućim cijenama rezervnih dijelova i, naravno, bujanjem crnog tržišta autodijelova. Zapanjujuće je saznanje da je Milano prošle godine postao talijanski grad s najviše prijava krađa vozila.

Situaciju dodatno komplicira činjenica da postoji značajan broj mehaničara i trgovina rezervnih dijelova koji posluju s komponentama upitnog podrijetla. Prednost koju nude ovi ‘paralelni‘ dijelovi jest znatno niža cijena u usporedbi s legalnim proizvodima. Međutim, ova praksa dovodi do veće količine nesigurnih vozila na cestama i nanosi štetu legitimnim poslovnim subjektima.

Milanski trend krađe automobilskih dijelova alarmantan je signal koji ukazuje na potrebu za hitnim djelovanjem kako bi se zaštitili građani i njihova imovina, ali i održao ugled ovog sjajnog talijanskog grada, omiljene kod domaćih auto-turista.

Auto klub

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *