UDAR NA PUŠAČE Od februara poskupljuju cigarete u BiH

Sve cigarete „Tvornice duvana Rovinj“ (TDR) namijenjene tržištu BiH od 19. februara poskupljuju za dvadeset feninga.

Uprava TDR juče je donijela odluku o povećanju maloprodajnih cijena cigareta i o tome obavijestila Upravu za indirektno oporezivanje BiH.

Od 19. februara biće skuplje sljedeće cigarete: Filter 160, Dunhill, Lucky Strike, Rothmans, Eva Slims, Diva i Drina.

Portparol UIO BiH Ratko Kovačević potvrdio je su dobili odluku TDR-a o povećanju maloprodajnih cijena njihovih proizvoda.

– Sva lica koja se bave prometom cigareta u BiH moraju prije početka primjene novih maloprodajnih cijena popisati zalihe i na njih obračunati akcizu u skladu sa maloprodajnim cijenama – kaže Kovačević.

On precizira da se po paklici cigareta plaća proporcionalna akciza u iznosu od 42 odsto maloprodajne cijene i fiksna akciza od 1,65 KM po paklici i pripadajući PDV. Kovačević ističe da se u BiH nije dizala akciza za cigarete u 2024. godini, te da je povećanje cijena rezultat poslovne politike TDR-a i lančanog poskupljenja raznih drugih vrsta roba i usluga u procesu proizvodnje cigareta.

– Ono što je sa aspekta naših propisa važno je to da u tu novu maloprodajnu cijenu cigareta budu precizno obračunate važeće akcize po paklici cigareta, a to je proporcionalna u iznosu od 42 odsto maloprodajne cijene cigareta i fiksna u iznosu od 1,65 KM po paklici. Naravno na sve to se obračunava i 17% PDV-a, jer akciza ulazi u osnovicu za obracun PDV-a – kaže Kovačević za Capital.

SRPSKSINFO

YUPORTS.COM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *