ALARMANTNI PODACI MUP-a RS Prošle godine 175 osoba sebi oduzelo život: Stručnjaci za ALOonline upozoravaju na faktore koji dovode do samoubistva

U medijima je danas odjeknula vijest da se u Banjaluci dogodilo još jedno samoubistvo kada je pacijent skočio sa prozora zgrade UKC RS.

U toku prošle godine na teritoriji Republike Srpske 175 osoba izvršilo je samoubistvo, potvrđeno je za ALOonline iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Nažalost, iako se sve češće susrećemo sa ovakvim potresnim vijestima, statistika je neumoljiva, a broj samoubistava u posljednjih sedam godina ukazuje na to da je  situacija alarmantna.

Kada se saberu sva samoubistva izvršena na teritoriji Srpske u proteklih sedam godina, bilo ih je više od 1.100.

-Prema podacima, u toku 2017. godine evidentirano je 207 samoubistava . U 2018. godini evidentirano je 180 slučajeva samoubistava, a oko 55 odsto su lica starosti preko 60 godina. U toku 2019. godine zabilježena su 202 slučaja samoubistava, oko 54 odsto su lica starosti preko 60 godina. U 2020. godini evidentirano je 218 slučajeva samoubistava, oko 60 odsto su lica starosti preko 60 godina. u 2021. godini izvršeno 213 samoubistava, oko 62 odsto su osobe starosti preko 60 godina. U prvih devet mjeseci u 2022. godini zabilježeno je 156 slučajeva samoubistava- saopšteno je ranije iz MUP-a Republike Srpske.

Samoubistvo je uvijek u uskoj vezi sa stanjem u društvu

Sociolog Jadranka Berić istakla je za ALOonline da je neophodno sagledati sve aspekte i moguće motive, od  ličnih psiholoških do onih društvenih, da bismo prokomentarisali samoubistva kao složenu društvenu činjenicu.– Broj samoubistava u 2023. godini je alarm za sve nas, posebno za profesije čiji je zadatak da spriječe ovakve događaje. Moram naglasiti da se najvažniji faktori koji utiču na stopu samoubistva nalaze u okvirima porodice, ekonomske situacije pojedinca, odnosa prema religiji i pripadnosti rizičnim grupama. Samoubistvo kao individualni čin je uvijek u uskoj vezi sa stanjem u društvu – naglasila je Berićeva.

Dodaje da suicidno ponašanje zavisi i od psihičkih poremećaja pojedinca ali i ukoliko je povezanost pojedinca sa društvom na niskom nivou, veće su šanse za činom samoubistva.

– U vrijeme velikih društvenih promjena i ekonomskih kriza koje su izvor anomalija u društvu, broj samoubistava je veći. Današnje socio-ekonomske prilike ne idu u korist nestabilnim psihološkim profilima. Naprotiv, lako mogu biti “kap koja prelije čašu” da se pojedinac odluči ubiti. Takođe, sve veća otuđenost, manjak zdrave komunikacije, nedostatak podrške i  razumijevanja od strane porodice i prijatelja uzrok su velikih problema u našem društvu među kojima je i samoubistvo – rekla je naša sagovornica.

Ovim povodom, kontaktirali smo i Bobanu Popović, psihologa i psihoterapeut pod supervizijom.

-Nažalost, samoubistvo danas predstavlja jedan od čestih uzroka smrti kako u našem društvu, tako i širom svijeta. Podaci MUP-a RS su zabrinjavajući i zahtjevaju ozbiljnu pažnju svih nas jer je broj osoba koje u ovom sada trenutku imaju suicidalne misli i namjere mnogo veći! Mnogi ne govore o tome šta se dešava unutar njih i pred drugima izgledaju dobro, ali unutar sebe i svoja četiri zida, proživljavaju veliku patnju- kazala je Popović.

Iako se ne može tačno odrediti šta dovodi do samoubistva, sagovornica kaže da postoji grupa faktora koji doprinose povećanju rizika za suicidalne misli, pokušaj ili izvršenje samoubistva.

Faktori koji dovode do samoubistva

-Česti faktori koji mogu dovesti do samoubistva jesu izrazito stresni životni događaji ili traumatska iskustva (značajni gubici – bliske osobe, posao, promjena sredine, nasilje i ekstremna društvena poniženja), emocionalni problemi (osjećanje usamljenosti, krivice, depresije, potiskivanje bijesa), dijagnoza teške i neizlječive bolestinezaposlenost i loša finansijska situacija, istorija suicida u porodicirizična ponašanja (npr. samopovređivanje) kao i raniji pokušaji samoubistva te nedostatak podrške- pojašnjava Popović za ALOonline.

Dodaje da je važno razumjeti da osobe koje razmišljaju o samoubistvu uglavnom žele da se riješe bola koji osjećaju, ali ne i cjelokupnog života.

Ustupljena fotografija

-Količina patnje je mnoga veća nego što su trenutni kapaciteti osobe da se nosi sa tim. Rizik je veći ako je prisutno više faktora, te ako osoba nema podršku bliskih osoba ili nije potražila stručnu pomoć. Zbog toga je mnogo važno da svako od nas potraži stručnu pomoć i podršku kada primjeti misli o samoubistvu. To nikako nije znak slabosti ili nenormalnosti već alarm da je u našem životu već duže vrijeme prisutno mnogo patnje u kojoj često osobe budu same što stvara osjećaj usamljenosti, izolovanosti i bespomoćnosti- zaključila je naša sagovornica.

Svjetska zdravstvena organizacija ranije je objavila da više od 700 miliona osoba ima mentalne probleme, među kojima su najozbiljnije hronične psihičke bolesti, ali i anksioznost, napetost, depresija i samoubistva.

Alo online.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *