BLIŽI SE SVETI NIKOLA, A SVEŠTENIK JE UPOZORIO NA STVAR KOJU POJEDINI SRBI RADE Ogroman je grijeh, prestanite odmah!

Bolje je da čovjek ne slavi nego da slavi naopako

Vjernici treba da proslave kako Svetog Nikolu, tako i sve ostale slave na najjednostavniji način, u domu, u krugu porodice i sa najbližim prijateljima i rođacima, a ne u restoranima sa muzikom, jer to ne priliči pravoslavnoj vjeri, poručio je protojerej-stavrofor Ljubivoje Radović.

Naime, počeo je Božićni post, a u toku je i period slava. Vjernici su proslavili Svetog Alimpija, a zatim je 19. i Sveti Nikola. Međutim, kao i svake godine mnogi vjernici se pitaju kako pravilno treba proslaviti slavu kao i da li je grijeh slaviti u kafani.

– To je porodični praznik koji se proslavlja u krugu porodice i sa najbližim prijateljima i proslavljanju slave nije mjesto u restoranima, kafanama, nije mjesto uz muziku, nego jednostavno da slavimo kako priliči pravoslavnom vjerniku. Treba proslaviti bez pretjerivanja, jer smisao slave i nije u preterivanju u jelu i piću, nego u duhovnom raspoloženju, prije svega u dolasku u crkvu da se tu pomolimo Bogu, a onda da tu molitvenu atmosferu prenesemo u svoju domaću ili malu crkvu – rekao je jednom prilikom Radović za RTS uoči Nikoljdana, jedne od najvećih srpskih slava.

On je tada dodao da ogroman broj naših pravoslavnih hrišćana slavi slavu, ali ne zna ništa o svetitelju koga proslavlja. Ukazao je da su nekada domaćini dvorili slavu, gosti su sjedili i bili na objedu, a domaćin je stajao i nije želio da sjedne, poštujući svetitelja koga proslavlja i poštujući goste koje je prizvao u svoj dom.– A mi hoćemo da tu atmosferu prenesemo u kafanu, to jedno s drugim ne ide. Bolje je da čovjek ne slavi nego da slavi naopako, da slavi onako kako ne priliči pravoslavnoj vjeri i pravoslavnim hrišćanima – istakao je tada Radović.

Alo online.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *