DOBOJ: Usvojen budžet grada od 64.863.800 KM

Skupština grada Doboja usvojila je budžet za narednu godinu u iznosu 64.863.800 KM, koji je za oko 8,7 miliona KM veći od planiranog u tekućoj.

Predsjednik Skupštine grada Srećko Rekanović rekao je novinarima da je budžet realan, projektovan shodno prihodima i rashodima.

“Za budžet smo dobili i saglasnost Ministarstva finansija Republike Srpske bez rezervi i prijedloga”, naveo je Rekanović.

On je rekao da su odbornici danas usvojili dvije odluke o izmjeni i dopuni dijela regulacionog plana Centar Doboj blok šest koji se odnosi na objekat stare zgrade opštine i dijela pošte.

Odbornik PDP-a Olivera Nedić smatra da je lokalna vlast objekat stare opštine, koji je srušen, nezakonito prodala privatnom licu, navodeći da je riječ o državnoj imovini u okolnostima kada ne postoji krovni zakon koji bi to regulisao, kao ni lokalni urbanistički plan grada.

Ona je rekla da grad posjeduje samo urbanistički plan iz 1986. godine koji je dva puta produžen do 2015. Ona je dodala da je na prvobitnom dnevnom redu bio uvršten prednacrt urbanističkog plana ove lokalne zajednice, a koji je Kolegijum izostavio sa novog dnevnog reda.

Odbornici su utvrdili novu ekonomsku cijenu usluga Javne predškolske ustanove “Majke Jugović” Doboj od 527 KM, koja je za 27 KM niža od ovogodišnje.

Direktor ove ustanove Anđelka Kuzmić rekla je Srni da novčani iznos učešća roditelja za boravak djeteta nije promijenjen i iznosi 200 KM.

Ona je smanjenje ekonomske cijene u 2024. godini obrazložila manjim troškovima, u odnosu na tekuću godinu kada su radili na ispunjavanju uslova za početak rada nove organizacione jedinice u Ulici kralja Petra Prvog.

Odbornici su usvojili izvještaj o izvršenju gradskog budžeta za period januar-septembar u kojem je prikazan deficit od 5.957.246 KM. Ukupna budžetska sredstva za proteklih devet mjeseci iznose 41.343.567 KM, a ostvareni ukupni rashodi za isti period 47.300.811 KM.

Odobreno je angažovanje 20.000 KM ZEV-u Kneza Miloša 97. na ime finansijske pomoći za sanaciju fasade.

Poreska stopa za oporezivanje nepokretnosti utvrđuje se u visini 0,20 odsto, izuzev za nepokretnosti u kojima se neposredno obavlja proizvodna djelatnost i koja iznosi 0,10 odsto.

Odlukom o prenosu ovlaštenja, poslovi upisa osnivanja i promjena kod zajednice etažnih vlasnika na području opštine Doboj sa Direkcije za izgradnji i razvoj grada Doboj ponovo vraćaju Gradskoj upravi.

Odbornici su usvojili Akcioni plan za sprovođenje preporuka revizije učinka “Funkcionisanje zaštite potrošača”, koji podrazumijeva uspostavljanje intenzivnijeg rada jedinice lokalne samouprave na ostvarivanju uloge u sistemu zaštite potrošača i organizovanju funkcionalnih savjetodavnih tijela.

U okviru kadrovskih rješenja Vojislav Rađa imenovan je za vršioca dužnosti direktora Turističke organizacije grada, umjesto Kuzmana Joksimovića.
Srna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *