Struka kaže da je u Doboju urbanistički haos

Član Predsjedništva Gradskog odbora Srpske demokratske stranke Doboj Marko Tomić osvrnuo se još jednom na slučaj rušenja nekadašnje zgrade Opštine Doboj i izgradanju novog objekta, te prenio riječi, kako on navodi, „našeg Dobojlije, prijatelja, ali i savjetnika dipl. inž. arhitekture Slavena Cvijanovića“.

REPUBLIKA SRPSKA14.12.2023 | 08:54

Struka kaže da je u Doboju urbanistički haos

On je priložio i dvije slike na kojim se, kako navodi, vidi izgled nekadašnje zgrade opštine prije rušenja, kao i odnos novog objekta koji se treba graditi prema okolini.

„Žrtva najnovijeg urbanističkog napada je zgrada gradske opštine, koja je vezajući se uz park jedan od simbola vizuelnog identiteta grada. Rušenje zgrade gradske opštine i zamjena sa bezličnim poslovnim kompleksom predstavljaju direktnu prijetnju jednom od najprepoznatljivijih dijelova grada. Ovaj potez nije samo grubo ignorisanje i ono malo istorije i urbanističkog nasljeđa što imamo, već i pogubno narušavanje vizuelne cjelovitosti grada.“, navodi se u Tomićevoj objavi na fejsbuku.

„Nedavna izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa na mjestu nekadašnjeg doma vojske već je zadala snažan udarac identitetu grada. Dvije lamele koje su se vinule iz tla kao betonski divovi nisu samo promijenile neposrednu okolinu, već su i razorile jedinstvenu atmosferu koju je gradski park posjedovao.“, ističe se u objavi.

„Selidba administrativnog centra iz centralne zone grada je apsurdna i besmislena. Ovo nije samo gubitak urbanog identiteta, već i korak unazad bez ikakvog racionalnog obrazloženja. Parcela gdje se planira novi administrativni centar, pored „nove“ crkve, nema ni trunku smisla i vlast nije ni pokušala da opravda svoje odluke pred javnošću.

Posebno je uznemirujuće da se ne razmatra očuvanje zelenih površina i drveća koje krasi park i okolinu. Drveće koje se tu nalazi preko sedam decenija ne smije biti zanemareno i uklonjeno. To nije samo pitanje nemara, već i direktnog napada na prirodni identitet grada.“, navodi se u ovom osvrtu i dodaje:

„Gradska opština Doboj, njen administrativni centar, mora ostati tamo gdje je i sada. Nema izgovora za uništavanje onoga što čini srce grada. Od ove vlasti nažalost ne možemo očekivati odgovornost i pažljivo donošenje odluka koje će čuvati naslijeđe, identitet i zelenilo koje čini naš grad posebnim. Ovo nije pitanje samo urbanizma, već je i borba za očuvanje duše grada koja se neprestano uništava pod pritiskom privatnih interesa i korupcije.“

BN

(BN) Foto: Fejsbuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *