Kod koga je gostovao Milanović? Čuveni boksač borio se za svjetski naslov, krenuo u veliki biznis, a onda ga je dotukla kriza

Predsjednik Republike Zoran Milanović sjeo je pored ringa i razgovarao s bivšim profesionalnim boksačem Željkom Mavrovićem

Zoran  Milanović  je pored ringa razgovarao sa bivšim profesionalnim boksačem  Željkom Mavrovićem  koji je i propali eko poljoprivrednik.

Mavrović je tokom profesionalne boksačke karijere bio europski prvak, 1998. godine, bio je i za WBC naslov u teškoj kategoriji protiv legendarnog  Lennoxa Lewisa  te je održao svih 12 rundi u meču koji je izgubio na bodove. Nakon toga je 2001. godine započeo s eko uzgojem žitarica na 100 hektara zemljišta kod Požege u što je uložio nešto manje od milijun eura iu pet godina utrostručio eko nasade te je bio vlasnik četiriju vezanih društava – poljoprivrednog, trgovačkog, pekarskih pogona u Rijeci i Zagrebu te edukacijskog – s 30 zaposlenih.

Posao je cvjetao, a 2005. godine dobit je iznosila oko 300.000 eura. Dnevno je prodao 30.000 komada pekarskih proizvoda s mjesečnim prometom od oko 700.000 eura. Osim eko ​​poljoprivrede proizvodnju je proširio i na uzgoj svinja koje su, kako je tvrdio, živjele u prirodnom okruženju na njegovoj farmi „Eko – Mavrović”. Ne, udruga Prijatelji životinja optužila ga je da svinje uzgaja po standardima koje nisu niti ekološki niti humani. Udruga je tvrdila da se prema svinjama odnosi u suprotnosti sa svim pravilima, da svinje žive u derutnoj prljavoj zgradi u vlastitom izmetu i mokraći, bez pristupa hrani i vodi te suhog prostora sa steljom za odmor.

– Samo netko iz grada tko nikada ne živi na selu i ne zna kako se uzgajaju svinje može slati takve optužbe, odgovarao je na optužbe Mavrovića.

 

Sa statusom uspješnog poljoprivrednika rastao je i Mavrovićev status među poljoprivrednicima te je u konačnici došao na čelo Hrvatskog seljačkog saveza. Ne, cijeli projekt se počeo urušavati 2010. godine, a potpuno je krahirao godinu dana kasnije.

Iako je ranije tvrdio da nema brže zarade, ali da se isplati baviti ekološkom poljoprivredom, što čini manje od dva posto domaće poljoprivrede u odnosu na konvencionalnu proizvodnju hrane, prodaju skupljeg eko kruha i peciva, što je bila okosnica Mavrovićeve proizvodnje, u krizi je doživjela drastičan pad, jer su se kupci okrenuli jeftinijim proizvodima.

– Recesija mi nije slomila krila u jednom trenu, ali me pomalo glodala i glodala na svim nivoima te je dobar dio poslovnog projekta koji sam vodio urušio. Zatvaram nešto na čemu smo svih ovih godina živjeli, a to je proizvodnja kruha koja je bila finalizacija i kruna naše priče, pojašnjavao je tada Mavrović uzroke propasti svoje eko proizvodnje.

Uz to morao je prepoloviti i svoj stočni fond u Sloboštini kod Požege. U vrijeme bankrota obrađivao je 400 hektara zemljišta, od čega je 100 hektara bilo u zakupu, a 100 u koncesiji.

Mavrovićeve kompanije su prije krize imale promet od 40 milijuna kuna, od čega se 25 milijuna kuna odnosi na pekarske proizvode. Iako je postao sinonim za domaću ekološku hranu i njezin zaštitni znak, ušao je u najveće domaće trgovačke lance i dobio višegodišnji kredit Zagrebačke banke, Mavrović na policama nije imao gotov proizvod s ekomarkicom.

Naime, da bi je dobio, proizvod mora imati 95 posto čistih ekoloških sastojaka. Nakon propasti eko proizvodnje na svom poljoprivrednom imanju okrenuo se proizvodnja industrijske konoplje i sijena.

jutarnji list

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *