KAO DA JE SVE ZNAO Ostvaruju se predviđanja Nikole Tesle, ali ovo je ipak ostao neostvaren san

Veliki izumitelj Nikola Tesla (1856-1943), potpisuje gotovo 700 patenata, a njegova predviđanja budućnosti učinila su ga pravim prorokom budućnosti

Evo što se sve od njegovih predviđanja ostvarilo:

Električni automobili

Da, upravo je on shvatio šta će se sve dogoditi, a trebalo je samo 118 godina da bi Teslina predviđanja u stvarnost pretvorio vlasnika istoimene kompanije i jednog od velikih inovatora današnjice Ilona Muska.

 

Nikola Tesla je 1930. konstruisao misteriozni automobil koji je radio pomoću antene i dve čudne metalne šipke koje su izlazile iz “energetskog prijemnika” montiranog ispod komandne ploče. Originalni benzinski motor na automobilu zamijenjen je okruglim, potpuno zatvorenim električnim motorom. Automobil je bio testiran nedelju dana i bez ikakvog napora dostizao je brzinu do 144 km/h. Automobil ne ispušta nikakve emisije, ali nakon nedjelje dana testiranja, tajanstveni “prijemnik” je uklonjen te je električni motor zamijenjen originalnim benzinskim motorom. Glasine kažu da je Westinghouse dostavio eksperimentalne motore za automobile, dok je Tesla svoj patent za pretvarač prodaje upravo Westinghouse kompanije. Šta se dalje dogodilo ostaje velika misterija, ali Tesla je oduvek tvrdio da nam elektrane i kablovi, a naročito benzinski motori, nisu potrebni.

WI-FI

Poznato je da se Tesla poprilično zalagao za bežičnu tehnologiju na kojoj je mnogo radio, iako je često nailazio na nerazumevanje i otpor naučne zajednice.

– Kad bežični prijenos električne energije postane komercijalan, način prijevoza, te način prijenosa informacija potpuno će se promijeniti. Uostalom, već sad svjedočimo prenosu slika na kraćim udaljenostima. Prije 30 godina nismo vjerovali da tako nešto može biti moguće. U budućnosti se sami principi neće mijenjati, samo će se tehnologija dodatno razviti- izjavio je davne 1926. u jednom od intervjua.

Pametni telefoni

Tesla je zamislio bežični uređaj koji će podržavati telefonsku tehnologiju i raditi preko mreže poput Interneta. Njegov opis uređaja iz 1926. zvuči baš poput pametnog telefona:

– Kada se bežična tehnologija proširi, cijela Zemlja će se pretvoriti u jedan “veliki mozak”. Moći ćemo da komuniciramo međusobno kad god poželimo, bez obzira na udaljenost. I ne samo to, već ćemo pomoću televizije i telefona savršeno moći da vidimo i čujemo jedni druge, bez obzira na udaljenost koja može biti čak i nekoliko kilometara, instrument koji će nam omogućiti da bude veoma jednostavan u poređenju sa današnjim telefonima. Čovjek će telefon nositi u džepu – rekao je Nikola Tesla.

Bežični prenos energije

Bežični prijenos električne energije u svijetu nažalost je još uvijek neostvaren, ali da Nikola Tesla živi u 21. vijeku, da bi već bio ostvaren. Kako bi dokazao da taj koncept nije samo utopija, Tesla je započeo izgradnju tzv. Wardenclyff tornja.

Ovaj je toranj konstruiran radi potencijalnog obavljanja i unapređenja prekookeanskog prenosa energije i prekookeanskih komunikacija, a trebalo je da posluži i za istraživanja koncepta bežičnog prenosa električne energije. Tesla je vjerovao da se putem tornja može bežično prenositi neograničene količine električne energije do bilo kojeg mjesta na planeti, bez upotrebe klasičnih sredstava za prijenos poput bakrenih kablova, ali do danas nije dokazano da je takav prijenos električne energije moguć.

Tehnologija dronova

Tesla tvrdi da će “električno pogonjeni vazdušni brodovi prevoziti putnike iz Njujorka do Londona za tri sata”, putujući na 13 kilometara iznad Zemlje. Takođe, tvrdio je da će ovi brodovi crpiti energiju iz atmosfere i da nikada neće imati potrebu za dopunjavanjem goriva.

– Vazdušni brodovi biće bez pilota i koristiće se za prevoz putnika na određenim destinacijama ili za daljinski upravljane vazdušne napade – izjavio je. Mnogi smatraju da su današnji dronovi bazirani na ovoj Teslinoj tehnologiji.

Leteća vozila

Legendarni izumitelj je 1911., u intervjuu za New York Herald, otkrio da radi na letilici koja će prkositi gravitaciji.

– Moja mašina neće imati ni krila ni propelere. Kada ga budete vidjeli na zemlji, nećete pretpostaviti da se radi o letjelici. Ipak, ona će letjeti brzinom koja do sada nije dostignuta i biće vrlo sigurna. Takođe, dugo će moći da levitira na mestu uprkos jakom vetru – rekao je Tesla.

Teslina leteća mašina trebalo je da se pokrene iz besplatnog energetskog sastava, za razliku od ostalih aviona koji imaju snagu crpe iz nafte. Ovaj izum doživio je istu sudbinu kao i njegov projekat besplatne električne energije.

U jednom od svojih intervjua je izjavio: „Predviđam razvoj leteće mašine tokom vremena od automobila i očekujem da gospodin Ford napravi veliki doprinos tom području. Problem parkiranja automobila i izgradnje dugih puteva vrijeme će biti riješen”.

Magnetna rezonanca (MRI)

Nikola Tesla je 1900. godine objavio povezanost tela i elektromagnetizma, 50 godina kasnije utvrđeno je da tijelo reprodukuje elektromagnetske talase, a 75 godina nakon toga napravljen je potpuno neinvazivan uređaj za magnetnu rezonancu putem kojeg se, snimkom tijela, mogu otkriti bolesti u ranoj fazi i time produžiti ljudski život.

Tesla je još 1896. godine napravio prvi rendgenski snimak koji se u to vrijeme nazivao “X zračenje”, čime je doslovno napravio nešto što se zove dijagnostika tijela. Svoje nalaze predao je Vilhelmu Roentgenu, koji je nastavio da ih usavršava do iskoristivosti, a iz 1901. datira pismo u kojem se Roentgen zahvaljuje Tesli, što je ključni dokaz njihove saradnje.

Žene i vlast

Još jedna od stvari koje je Tesla u istom intervjuu predvidio je i da će muškarci postati inferiorne žene.

-Ova borba za ravnopravnost polova završiće se novim poretkom u kojem će žena biti superiorna. Tu jednakost, a kasnije i superiornost, neće postići kroz plitku fizičku imitaciju već kroz buđenje intelekta žena – rekao je Tesla, prenosi BIZLife/Espreso

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *