Mnogi se kunu u čuvenu “Perikone” dijetu: NE IZAZIVA SAMO GUBITAK KILOGRAMA, VEĆ I USPORAVA PROCES STARENJA

Doktor Nikolas Perikone je dermatolog koji je napisao nekoliko knjiga o njezi kože, gubitku težine i dobrobiti dijete koju propagira, a koja je postala poznata pod nazivom “Perikone” dijeta.

On tvrdi da održavanje zdrave ishrane promoviše zdravlje kože i sprječava znake starenja. Njegov 28-dnevni program, zvanično nazvan “28-dnevna antiinflamatorna dijeta dr Perikonea”, obećava da će poboljšati mentalnu jasnoću, povećati nivoe energije i unaprijediti opšte fizičko zdravlje kroz ishranu, suplemente, vježbu i režim njege kože.

Kako dijeta funkcioniše?
Dijeta je dizajnirana da smanji hronične upale eliminacijom hljeba, pržene hrane, voćnih sokova, tjestenina, grickalica, sode i hrane sa visokim sadržajem šećera, dok se fokusira na povećanje unosa hrane bogate proteinima i antioksidantima.

Doktor je posebno veliki ljubitelj lososa. On daje prednost ovom proteinu jer je bogat antiinflamatornim omega-3 mastima i antioksidantima, iako dozvoljava onima koji ne vole ovu vrstu ribe da naprave substituciju sa živinom ili tofuom.

Ova dijeta se sastoji od dosta hrane bogate proteinima, povrćem bez skroba (špargla, kupus, celer, paradajz), voćem (dinja), orašastim plodovima (posebni akcenat se stavlja na makadamiju, brazilski orah i badem), jogurtom, maslinovim uljem i cijelim žitaricama.

Šta izbjegavati?
Trebalo bi da izbjegavate kafu, alkohol i hranu sa visokim sadržajem šećera, kao i visoko prerađenu hranu i rafinisane žitarice kao što su tjestenine, žitarice i pica.
Dijeta ograničava hranu sa visokim glikemijskim indeksom (GI) – merom efekta hrane na šećer u krvi – kako bi se podstakla regulacija šećera u krvi.

Na primjer, bijeli krompir, koji ima GI 82, smatra se visokim GI i stoga je zabranjen.

Takođe treba da pijete osam do deset čaša izvorske vode dnevno, zeleni čaj, kao i da uzimate određene suplemente poput omege-3 i vitamina B.

Gubitak kilograma i uticaj na kožu
S obzirom na to da je ova ishrana bogata proteinima i vlaknima, to vam omogućava duži osjećaj sitosti. Konzumiranje više vlakana i proteina može vam prirodno pomoći da smanjite unos kalorija.

Dijeta je takođe deficitnija u kalorijama od većine dijeta. Dnevni plan obroka obezbjeđuje oko 1.600 kalorija, što je mnogo manje nego što većina ljudi jede na dnevnoj bazi, a opet nedovoljno malo da bude definisana kao “niskokalorična dijeta”.

Stoga, deficit je tu, bez mogućnosti za gubitak zdravlja.

Iako je malo vjerovatno da će kratkoročne dijete dovesti do značajnih promjena u zdravlju kože, povećanje unosa vode, konzumiranje hrane bogate hranljivim materijama, smanjenje šećera i visoko obrađene hrane tokom 28 dana mogu poboljšati izgled vaše kože, prenosi “Healthline”.

Čuvena Samanta Džouns koja nas je oduševljavala svojim izgledom u kasnim četrdesetim i pedesetim, a koju je maestralno tumačila Kim Katral, je neko ko se kleo u “Perikone” dijetu. (Naj portal)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *