PRAZNIK DATIRA JOŠ IZ 16. VIJEKA Šta se dešavalo 1. aprila kroz istoriju

Na današnji dan, 1. aprila, obilježava se dan šale ali su se takođe ovog dana desili mnogi značajni događaji koji su ostavili trag u istoriji.

Za početak osvrnućemo se na praznik prvog aprila. Naime, danas se širom svijeta slavi svjetski dan šale uz šale i smijeh, a koji datira još iz 16. vijeka.

Takođe, na ovaj dan desile su se daleko ozbiljnije stvari i veliki istorijski preokreti:

 

Stvaranje teritorije Nunavut (1999): Na ovaj dan 1999. godine, teritorija Nunavut je stvorena od dijela Sjeverozapadnih teritorija Kanade. Ova teritorija prostire se kroz kanadski Arktik i obuhvata tradicionalne zemlje Inuita.

Smrt Stivena Bočka (2018): Prije šest godina, američki televizijski producent Stiven Bočko suosnivač serija poput „Hill Street Blues“, „L.A. Law“ i „NYPD Blue“ – preminuo je u 74. godini.

Lansiranje Gmail-a (2004): Prije 17 godina, Google je lansirao Gmail, koji je postao jedan od najpopularnijih e-mail servisa na svijetu, premašivši broj od milijardu korisnika pet godina kasnije.Holandija priznala istopolne brakove (2001): Na ovaj dan 2001. godine, Holandija je postala prva zemlja koja je priznala istopolne brakove, što je bio značajan korak u borbi za prava LGBT zajednice.

Ubistvo Marvina Geja (1984): Američkog pjevača i tekstopisca Marvin Geja, poznatog po albumu „Whats’s Going On“ iz 1971. godine, ubio je otac u Los Anđelesu.

Ruholah Homeini proglasio Iran islamskom republikom (1979): Nakon preplavljujuće podrške na nacionalnom referendumu, Ruholah Homeini proglasio je Iran islamskom republikom; to je označilo kraj Iranske revolucije.

Stiv Džobs, Stiv Vozniak i Ronald Vejn osnovali su kompaniju Apple Computer Inc. (1976): Ona je postala jedna od vodećih svjetskih tehnoloških kompanija.

Adolf Hitler osuđen na pet godina zatvora (1924): Hitler je na zatvorsku kaznu osuđen zbog svog učešća u Pivničkom puču; proveo je samo devet meseci u zatvoru, tokom kojih je napisao veliki dio svoje knjige „Mein Kampf“ („Moja borba“).

Aloonline.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *