Svjetski dan televizije: Šta građani u BiH najviše gledaju na TV-u?

Ono što nije prikazano na televiziji kao da se nije dogodilo. Rečenica je to koja podsjeća na globalnu moć ovog medija. Danas je svjetski dan televizije, a fokus ovogodišnjeg obilježavanja je na dostupnosti svima.

Televizija se konstantno mora mijenjati i prilagođavati, kako bi zadovoljili potrebe naših gledaoca. Bez obzira na pojavu novih medija, televizija se još uvijek gleda.

 Gledate li tv? 

“Ne da gledam, toliko me ganjaju da ne gledam više jer, imamo tri tv-a u tri sobe”

“Gledam”

“Rijetko kada”

“Gledam onoliko koliko imam vremena”

“Stalno gledam”.

 Šta najviše gledate?

“Sport, košarka, tenis fudbal, pa i neke informativne”

“Iskreno, turske serije”

“Gledam filmove”

“Obično nađem neke sadržaje koji su opuštajući, malo manje politike i tako”

“Vijesti na N1, stalno vijesti.”

Specifičan je posao koji ovisi o kolektivu. Televizija je medij koji se  prilagođava tehnologiji,  pa se tako mjenjala i napredovala u koraku s vremenom. Rinko Golubović upravo je osoba koja nam može dočarati tok promjena u ovom mediju.

“U vrijeme kada je televizija došla na naše prostore to je bio bum nad bumovima. Bila je to crno-bijela TV, pa se pojavila kolor Tv u neboderu jedna osoba ima TV 57/58 godine.  U moje doba televizija je bila sad mi to izgleda ne daleko, nego predaleko. To je prije 60 godina, to su sve bile trake. Nije bilo digitalne tehnologije, nije postojala. Nakon toga, kada smo mi prvi CD ugledali, sjećam se Ismete Dervoz. Donijela je negdje u inostranstvu, prvi CD. Prvi CD koji je stavljen u CD i emitovan direktno u programu radija, tako da je televizija odigrala značajnu ulogu”, kaže Rinko Golubović, novinar .

Televizija je oduvijek  važno sredstvo za podizanje svijesti o problemima. Mediji su tokom svoje historije uvijek predvodili borbu za bolje i naprednije društvo. Osnovna forma se nije znatno mijenjala bez obzira na pojavu suvremenih medija.

“Novine nisu nestale pojavom radija, niti je radio nestao sa pojavom TV-a, pa tako i  televizija neće nestati sa pojavom interneta. Osnovno pravilo je  pravilo medijske konvergencije da se mediji dopunjavaju a ne sudaraju. Prema tome televizijski izraz je našao naravno svoje mjesto u internet komunikaciji, kroz medijsku konvergenciju i zapravo živa slika i živi prijenos ostaju i dalje ključni argumenti TV produkcije”, rekao je Enes Osmančević, komunikolog.

Fokus ovogodišnjeg obilježavanja je dostupnost i posvećenost televizije, kako bi se podigla svjest o društvenoj inkluziji. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, skoro 20% svjetske populacije živi sa oštećenjem sluha, a najmanje 29% pati od kratkovidnosti ili dalekovidnosti.

“TV ima moć da oblikuje budućnost na bolje. Televizijske kuće imaju jedinstvenu priliku angažirati publiku koja je do sada bila isključena”, kaže Katty Roberfroid, direktorica udruženja EGTA.

Rezolucijom 1996. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 21.novembar Danom televizije. Tog dana u središtu UN-a, održan je prvi Svjetski televizijski forum na kojem su medijske ličnosti govorile o porastu uticaja televizije na moderno društvo i potrebi veće međusobne saradnje.

N1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *