UREDBA O ODREĐIVANJU MARŽE Osjeti li se olakšanje: Koji proizvodi su pojeftinili i koliko

Ministar trgovine RS Denis Šulić podsjetio je da je ova uredba na snazi ​​do 30. juna.

Nakon što je stupila na snagu Uredba o određivanju marže u prometu proizvoda, u trgovini u RS najveće pojeftinjenja zabilježena su kod deterdženta za pranje veša u prahu i kod toalet-papira, najmanje kod konzumnih jaja.

„Smanjenje cijena robe koja je obuhvaćena Uredbom razlikuje se od trgovca do trgovca, jer su cijene za ove proizvode prije stupanja na snagu Uredbe, izuzev za grupu osnovnih životnih namirnica koje su obuhvaćene prethodnim uredbom, formirane slobodno na tržištu“, kažu u Ministarstvu trgovine RS.

Takođe, objašnjavaju u tom resoru, Uredbom su obuhvaćeni slični proizvodi različitih proizvođača i sa različitim cijenama, te ograničenja za različita pakovanja – smanjenje cijene je i po tom osnovu različito, u zavisnosti od proizvođača, ali i pakovanja.

Tako je karton sa 30 konzumnih jaja M klase u prosjeku jeftiniji do 0,60 KM, pavlaka (12 odsto mliječne masti) od 400 g 0,10 KM, cijelo pile do 0,50 KM, pileće viršle, pakovanje do 500 g, zavisno od pakovanja od 0,10 KM do 0,50 KM, pileći parizer, pakovanje do 800 g, zavisno od pakovanja od 0,10 KM do 0,50 KM, kokošja pašteta, pakovanje do 100 g, do 0,08 KM. Grašak zamrznuti, pakovanje do jednog kilograma, u prosjeku je jeftiniji za 0,69 KM, zamrznuta boranija/mahune, također pakovanje do jednog kilograma, za isto toliko, pasterizovana miješana salata od 2,4 kg do 0,80 KM, pasterizovani krastavci od 2,4 kg, do jedne KM. Tečni deterdžent za suđe, pakovanje do jedne litre, jeftiniji je u prosjeku za 0,60 KM, deterdžent za pranje veša u prahu, pakovanje do tri kg, do 0,90 KM, tehnički sapun za ruke, pakovanje do litra, do 0, 60 KM, toalet-papir, dvoslojni, pakovanje od 24 komada, do 1,40 KM.

„Još jednom ističemo da je prikazano prosječno pojeftinjenje na izabranom uzorku, uzimajući u obzir da Uredba obuhvata više od 500 proizvoda plasiranih u više desetina trgovačkih lana i manjih prodavnica“, navode u Ministarstvu trgovine za Fenu.Ministar trgovine RS Denis Šulić podsjeća da je ova uredba na snazi ​​do 30. juna. „Cijena oko 500 osnovnih životnih namirnica snižena je u rasponu od oko 15 feninga do oko 90 feninga. Na primjer, na 30 jaja imate uštedu od nekih 60 feninga“, rekao je Šulić.

Podsjećamo, Vlada RS je na sjednici od 4. aprila usvojila Uredbu o određivanju marži u prometu na maksimalno 10 odsto u veleprodaji, odnosno 12 odsto u maloprodaji za 16 proizvoda.

Aloonlpne.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *