Pravila vožnje u kružnom toku

Kružni tokovi kod nas su uglavnom predstavljeni znakom “ukrštanje sa putem sa pravom prvenstva”, odnosno znakom obrnuti trougao. Ako nema saobraćajnih znakova, onda važi standardno saobraćajno pravilo kao na svakoj drugoj raskrsnici, tj. pravilo desne strane.

U ovom slučaju, prednost ima vozilo koje dolazi s desne strane (u odnosu na onoga ko se već nalazi u kružnom toku)! To je, na primjer, pravilo koje važi u Grčkoj jer njihovi kružni tokovi nisu obilježeni saobraćajnim znakovima.

Pravilo u kružnom toku s jednom trakom vrlo je jednostavno. Prilagodite brzinu i pogledajte levo pre nego što uđete u kružni tok. Znajte da vozila koja se već kreću u kružnom toku imaju prednost u odnosu na ona koja se tek uključuju. Nemojte zaboraviti da uključite pokazivač pravca kada se isključujete iz kružnog toka. Ne morate da usporavate ili stanete da biste izašli iz kružnog toka. Jedini izuzeci su kada su pešaci na pešačkom prelazu ili ako se približava vozilo Hitne pomoći, koje ste uvijek u obavezi da propustite!

Pravila su slična i kod kružnih tokova sa više traka, s tim što kretanje zavisi od horizontalne i vertikalne signalizacije, odnosno znakova. Prednost i ovde uvijek imaju vozila koja se kreću unutar kružnog toka. Jedno pravilo se kod nas često krši, jer vozači iz unutrašnje trake ne propuštaju one iz spoljašnje! Vozač iz unutrašnje trake (bliže ostrvu) mora da propusti vozača iz spoljne trake kao da je u pitanju klasično prestrojavanje na putu sa dvije trake, i to uz obavezno davanje migavca. Potpuno isto kao da voze na običnom putu sa dvije ili tri trake.

Zapamtite – vozila koja se kreću u spoljnoj traci imaju prednost! Sigurno se pitate šta onda raditi ako je gužva u spoljnoj traci, pa nije moguće da se isključite. Možete da napravite još jedan pun krug oko ostrva (što je vrlo rijetka opcija) ili da sačekate u unutrašnjoj traci dok se ne ispune uslovi za prestrojavanje.

Kružni tokovi sa više traka bi na ulazu trebalo da imaju znak za prestrojavanje, pa morate unapred odlučiti kojom trakom ćete se kretati, odnosno gdje ćete se isključiti sa kružnog toka. Međutim, svi smo mi svjedoci da to u praksi ne funkcioniše baš ovako, jer se često dešava da se neko vozi spoljnom trakom sve vrijeme iako se isključuje na trećem ili četvrtom izlazu.

Veoma je važan izbor prave trake, zato logično razmislite gdje treba da se isključite sa kružnog toka još prije nego što u njega uđete – ukoliko izlazite na prvom isključenju, trebalo bi da u kružni tok uđete desnom trakom i pratite spoljašnju traku kružnog toka do isključenja.

Ukoliko izlazite na posljednjem isključenju, trebalo bi iz lijeve trake ući u unutrašnju traku kružnog toka i zatim se prestrojiti na vrijeme pred izlazak. Svako ko se vozio beogradskom Slavijom zna da nisu baš sva ova “školska pravila” lako primjenljiva na licu mjesta, jer iako vi znate pravila, morate stalno gledati i šta rade drugi vozači oko vas.

Kod nas je, nažalost, česta praksa da se pokazivač pravca (migavac) rijetko koristi u kružnom toku. A njega treba koristiti obavezno i pri izlasku iz kružnog toka i pri prestrojavanju iz trake u traku. Tako ćete drugim vozačima pružiti mogućnost da blagovremeno odreaguju kako treba jer će znati šta da očekuju od vas i koje su vaše namjere. Ako je saobraćajni policajac na kružnom toku i reguliše saobraćaj, onda isključivo treba slijediti i primjenjivati njegove instrukcije, odnosno naredbe.

Gdje god da putujete i koliko god da ste sigurni u svoje vozačke vještine, nije naodmet da se podsjetite ključnih pravila, naročito na mjestima gdje su čukanja, zastoji i zbunjenost vožača česti. Posebno je poželjno, ukoliko putujete u inostranstvo, da se informišete o saobraćajnim pravilima koja važe u toj zemlji. Poznato vam je da se negde vozi lijevom stranom (ne samo u Velikoj Britaniji, već i na Malti, Kipru…), pa su i pravila vožnje u kružnom toku drugačija!

Nezavisne novine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *